Audiohuis

NieuwsLaura Bas over eigen podcast: ‘Ik had dit graag zelf geluisterd als begin twintiger’

Laura Bas over eigen podcast: ‘Ik had dit graag zelf geluisterd als begin twintiger’

Tussen al haar optredens als spreker door, heeft Laura Bas ook nog een gaatje in haar agenda voor een interview met ons. Want nu haar podcast De Laura Bas Boostcast een paar weken te beluisteren is, zijn wij natuurlijk heel benieuwd hoe ze terugkijkt op deze periode waarin ze vele interessante gasten heeft gesproken!

Hoe kwam jij op het idee om deze podcast te maken?

“Toen ik begin twintig was, had ik superveel levensvragen. Je gaat op die leeftijd niet met je ouders praten over bijvoorbeeld relatieproblemen, en je vrienden weten het meeste ook niet. Zelf heb je vaak niet het budget om naar bijvoorbeeld een therapeut of coach te gaan. Ik Googelde alles, maar dat was niet altijd succesvol. Toen dacht ik: hoe tof is het als we al die levensvragen kunnen behandelen met experts, die je normaal niet kunt betalen? Want hoewel ik nu wat meer levenservaring heb, zijn de onderwerpen in de podcast voor mij nog steeds relevant! Ik had deze podcast graag ook zelf willen luisteren toen ik begin twintig was.”

Spelen de onderwerpen die je behandelt voor begin twintigers anno 2024 nu meer dan tien jaar geleden?

 “Er is denk ik meer vraag naar deze onderwerpen omdat er meer over wordt gesproken. De datecultuur van nu is bijvoorbeeld heel anders dan in de tijd van onze ouders. Maar ook gezond eten is een groter thema, mede doordat overgewicht een steeds groter thema begint te worden. En ik denk dat iedereen het onderwerp onzekerheid wel herkent, het leuke aan deze tijd is dat velen daar opener over zijn. Ook omdat die kennis toegankelijker is op het internet.”

Je hebt veel interessante gasten geïnterviewd. Welk gesprek is je het meeste bijgebleven?

“Lastige vraag! Ik heb van iedereen veel geleerd, maar ik denk dat het gesprek met hoogleraar Beate Völker over vriendschap mij het meeste heeft verrast. Wat ik mooi vond is dat Beate zegt dat je niet altijd een punt hoeft te zetten achter vriendschappen die minder lopen. Je kunt er ook een komma van maken en elkaar jaren later weer tegenkomen. Vriendschappen kunnen dan ook weer opbloeien. Ik heb zelf wel eens vriendschappen beëindigd waarvan ik achteraf denk: zonde dat het zo is gelopen.”

Wat heb je nog meer geleerd van de gasten?

“Ik vind de aflevering met hoogleraar Hannah Cuppen over verlatings- en bindingsangst heel inspirerend, ook omdat ik daar zelf mee te maken heb.

Maar ook van het gesprek met spreker en auteur Michael Pilarczyk, wat natuurlijk mijn grote voorbeeld is, heb ik veel geleerd. Hij vertelde dat fouten maken niet erg is, terwijl ik dat echt afschuwelijk vind. Ik kan er lang buikpijn van hebben. Michael vertelde dat het maken van fouten juist leermomenten zijn. Je hebt een fout nodig om te groeien.

Bij LinkedIn-consultant Michel Moussa was ik super benieuwd hoe het nou kan dat hij als begin twintiger zo succesvol is? Ik kwam erachter dat het niet alleen te maken had met zijn brein, maar dat risicobereidheid ook een belangrijke rol speelde. Ook vertelt Michel dat hij een coach had ingehuurd voor ongeveer een halve ton, waar veel mensen een mening over hebben. Maar zijn beredenering vond ik leerzaam: hij weet zeker dat deze investering zich gaat uitbetalen.

En de aflevering met leiderschapsexpert Marja vind ik misschien wel het waardevolst, hier zitten zoveel praktische tips voor de luisteraars in! Ook worden er allemaal vragen behandelt waar iedereen wel een keertje mee heeft gezeten, zoals: wanneer is het oké bij een nieuwe baan te zeggen dat het niet bij je past?”

Jij bent 27 jaar en wordt ook wel Gen-Z expert genoemd, voel jij je eigenlijk meer Gen-Z of millennial?  

Ik zit inderdaad op de scheidslijn. Ik voel me wel echt een Gen-Z door mijn activisme, idealisme en TikTok. Maar als ik kijk naar de jongste Gen-Z voel ik daar wel meer afstand tot. Misschien ben ik wel een beetje een zillennial!

Wat voor tip zou jij willen meegeven aan begin twintigers?

Mijn podcast luisteren natuurlijk! Een andere mooie tip is: vaak als we advies zoeken, gaan we naar iemand die we vertrouwen zoals een vriendin of familielid. Mijn advies zou zijn, ga op zoek naar iemand die er daadwerkelijk veel verstand van heeft. Want die ene vriendin kan jou goed adviseren maar een professional geeft jou meer op maat gemaakt advies. Daarnaast is het goed om bij jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt in het leven!

Op 14 november verschijnt de laatste aflevering met influencer Jesse van Wieren. Of we een tweede seizoen kunnen verwachten blijft nog een verassing!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials