Audiohuis

NieuwsTina Nijkamp: ‘In de tv-wereld zijn vrouwen totaal ondervertegenwoordigd’

Tina Nijkamp: ‘In de tv-wereld zijn vrouwen totaal ondervertegenwoordigd’

Tina Nijkamp (52) neemt ons dagelijks mee in de wereld van tv. Ze groeide op als boerendochter in de Overijsselse gemeente Bathmen, maar raakte al op jonge leeftijd bevangen door televisie. Nu is ze niet meer alleen tv-expert, maar ook succesvol podcastmaker. Met Tina’s TV Update is ze genomineerd voor de juryprijs van de Dutch Podcast Awards 2024 in de categorie ‘dagelijks’.

Tina is tv-expert, mediapersoonlijkheid en voormalig programmadirecteur van SBS6. Iedere werkdag praat ze ons in haar podcast bij over het laatste medianieuws. Welke nieuwe programma’s kunnen we verwachten? Welke tv-persoonlijkheden zullen we nooit meer terugzien? Daarnaast bespreekt Tina de kijkcijfers, beantwoordt ze luisteraarsvragen én deelt ze een kijktip.

Van boerendochter tot tv-expert

Tina groeide op met haar ouders, broer en zus op de boerderij in Bathmen. Ze was niet bepaald een buitenkind, vertelt ze. “Ik hou van binnenzitten. Ik keek veel televisie en er waren weinig vriendjes en vriendinnetjes in de buurt om mee te spelen. Later besefte ik dat ik altijd al heel visueel ben ingesteld. Daarom vond ik televisie waarschijnlijk zo leuk.”

Ik ben heel visueel ingesteld.

“Na het atheneum had ik kunnen kiezen voor de School voor Journalistiek, maar dat kon alleen in Zwolle of Tilburg. Dat is niet waar televisie wordt gemaakt. Ik ging naar Amsterdam en startte met politicologie. Later ben ik communicatiewetenschap gaan studeren. Als student bleef ik veel tv kijken. Op een gegeven moment moest ik stage lopen en solliciteerde ik bij John de Mol Producties.” Tina wordt aangenomen en dat blijkt het begin van haar carrière.”

Was de televisiewereld wat je ervan had gehoopt?

“Het was keihard werken. Het waren lange dagen, ik had geen rijbewijs, deed alles met het OV. In de tijd dat ik stagiair was, had ik nog een baantje als serveerster in het steakhouse in Bathmen, maar dat was niet te combineren. In de weekenden moest ik veel voorbereiden, maar ik vond het leuk. Het voelde als een studentenclub bij elkaar. Dat gevoel had ik later ook weer bij SBS6. Ik ben nooit onheus behandeld en heb zelf – gelukkig – geen grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.”

De tv-wereld staat bekend als harde wereld. Hoe kijk jij daarnaar?

“Het is keihard. Maar ja, wat is hard? Elke sector kan hard zijn en ik heb nooit in een andere sector gewerkt. Ik heb van dichtbij meegemaakt dat contracten makkelijk niet werden verlengd. Mensen communiceren in korte zinnen, maar het was ook altijd snel schakelen, vooral bij dagelijkse programma’s. Zelf kwam ik natuurlijk van de boerderij en dat is ook een harde wereld. Als er ’s nachts een kalf wordt geboren, moet je ook je bed uit. Dat is hard op een andere manier.

Onderweg heb ik veel geleerd van collega’s en er zijn weinig vervelende dingen voorgevallen. Gordon heeft mij een keer uitgescholden toen ik net begonnen was. Ik had ook best snel in de gaten wat de opperbazen wilden. Als bureauredacteur wist ik dat de opperbaas liever Hennie Huisman als hoofdgast in de stoel wilde, dan een beginnende ster zoals Wendy van Dijk indertijd.”

Later werd jij zelf de baas als eerste vrouwelijke programmadirecteur van Nederland bij SBS6. Hoe was jij als leidinggevende? 

“Ik was heel duidelijk. Ik hou er niet van om overal over uit te weiden en ik had weinig tijd. Maar het was vooral heel gezellig en we waren heel hecht als team. Toch mis ik die rol van programmadirecteur nu niet. De grote verantwoordelijkheid en de hele dag op zo’n kantoor past op dit moment niet bij mij.

SBS6 was als familie, maar ik ben uiteindelijk noodgedwongen gestopt. Mijn moeder en zus waren net overleden, toen mijn vader op sterven kwam te liggen. Het was teveel, ik kreeg paniekaanvallen en was in diepe rouw. De mate van verdriet en zo’n verantwoordelijke, drukke baan waren geen houdbare combinatie. Mijn man heeft de knoop doorgehakt en gebeld dat ik zou stoppen. Achteraf was dat een opluchting.”

Had jij een voorbeeld in het vak? 

“Niet qua werk. Ik heb nooit de ambitie gehad om John de Mol te worden. Maar ik heb wel een idool: Madonna. Zij heeft zoveel girlpower. Zelf ben ik niet bang om te falen en ik ben niet afhankelijk, dat vind ik mijn leukste eigenschap.

Ik heb nooit de ambitie gehad om John de Mol te worden.

Ik was er niet mee bezig dat ik de enige en eerste vrouw in die rol van programmadirecteur was. Op de boerderij was het onderscheid tussen man en vrouw er ook niet. In vergaderingen ging het weleens over seks of auto’s. In die tijd rookte ik nog, dus dan liep ik weg om te roken. Ik ben te preuts om daar in mee te gaan.

Natuurlijk kreeg ik wel opmerkingen. ‘We doen iets door je koffie, want je mag niet zwanger raken’. Nu kan dat niet meer. Toen deed zo’n opmerking mij ook niet veel, maar ik heb het wel altijd onthouden.”

Heb je de afgelopen jaren veranderingen in gezien?

Nee, vrouwen zijn totaal ondervertegenwoordigd in de tv-wereld. Wat dat betreft is er niets veranderd. Er zijn nog steeds nul vrouwelijke zenderbazen, want nog steeds zitten dezelfde oude mannen aan de knoppen. Alleen de HR- en marketingfuncties zijn voor vrouwen.

Vrouwen zijn totaal ondervertegenwoordigd in de tv-wereld.

Zelf zou ik nog wel tien maanden aan het roer willen staan bij de NPO, want zij kunnen niet programmeren. Dus als zij zouden bellen zou ik wel toezeggen, want ik draag de NPO een warm hart toe. Ik zou de programma’s anders indelen: de zware docu’s niet op NPO1, Radar en Kassa juist wel naar NPO 1. Overigens heb ik gesolliciteerd, maar ze vonden mij te kritisch.”

Van tv naar podcast

Nu maakt Tina dagelijks een podcast óver alles wat er in de tv-wereld gebeurt.

Hoe kwam je op het idee om te starten met Tina’s TV Update?

“Ik was vaak gevraagd, maar het voelde elke keer net niet passend genoeg bij mij. Elke week ergens naartoe leek mij veel gedoe. Toen ben ik geïnspireerd geraakt door Raymond Mens. Hij maakt vanuit huis de podcast Amerika in 15 minuten. Daardoor besefte ik dat dat een mogelijkheid was. Dat Tina’s TV Update nu is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2024 vind ik heel leuk. En ik vind het een compliment dat er veel collega’s uit het vak en uit België luisteren.”

Kunnen we nog lang naar Tina’s TV Update luisteren?

“Ik leef per dag. Maar ik vind het super leuk, dus ik hoop van wel.”

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials