Audiohuis

Nieuws5 Podcasttips van 2024 – deel 2

5 Podcasttips van 2024 – deel 2

De zomer is alweer aangebroken en het tweede kwartaal is voorbij. Daarom een lijstje met niet te missen podcasts van de afgelopen maanden. Van gezellige chatcasts tot verhalende podcasts: deze releases zijn volgens ons de moeite waard.

1. Mina en mevrouw
Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?

2. En niemand bleef onaangeraakt

In de vijfdelige podcastserie ‘En niemand bleef onaangeraakt’ vertellen schrijver Maurits de Bruijn en podcastmaker Randy Vermeulen het liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidscrisis van de jaren 90. De makers zoomen in op het aangrijpende leven van deze twee mannen én vertellen verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids. Ook onderzoeken ze vanuit hun eigen queer perspectief hoe het stigma en de vooroordelen zich zo hardnekkig hebben kunnen nestelen in de hoofden en harten van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de epidemie.

3. Chantal & Tina

Na een zeer diepe winterslaap is je favoriete podcastduo Chantal en Tina terug van weggeweest. Dit seizoen staat eén lijfspreuk staat centraal: je mag vallen of plat op je bek gaan, maar je moet áltijd weer opstaan. Hoe doe je dat? Met de gebundelde levenservaring van Chantal en Tina beantwoorden zij wekelijks een prangende luisteraarsvraag.

4. De Laatste Zomer

Joy’s moeder Tammy is een actieve vrouw van 59. De twee zijn erg close. Nu heeft Tammy in één klap de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker. De artsen geven haar aanvankelijk nog een jaar. Joy wil graag geluidsopnames maken van hun laatste maanden samen en vraagt Lotte van Gaalen, die podcastmaker is, om hier een montage van de maken. Lotte zegt ja op het verzoek… wat volgt is een ontroerende podcastreeks.

5. Threesome of Speech

‘I have a dream’, ‘Ich bin ein Berliner’, ‘How dare you?’: van speeches bij grote gebeurtenissen herinneren we ons vaak nog de legendarische quotes. Maar hoe indrukwekkend, tijdloos of krachtig is een speech nog als je die uit de context haalt?

Dat onderzoeken politicus Gregory Edelenbos, journaliste Loeke de Waal en reclamemaker Jonas van Praag in Threesome of Speech. Elke aflevering selecteert één van hen een speech. De andere twee gaan er blind in. Dus, spits je oren en raad samen met de podcastmakers van wie de spraakmakende speech was en beoordeel de impact en relevantie ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials