Niet te Geloven: een podcast van een dominee en zijn ongelovige zoon
Als kind wilde Ruben van Haften (28) dominee worden, maar rond zijn twintigste stapte hij bruut van het geloof af en kwam hij uit voor zijn biseksualiteit. Zijn vader Wout (84) is dominee en bekeerde zich – ook rond z’n twintigste – juist voor het Christendom. In Niet te Geloven proberen ze hun werelden en totaal verschillende levensvisies weer dichter bij elkaar te brengen.
In vijf delen onderzoeken ze waar Rubens kerkverlaten vandaan komt en wat daarvan de effecten zijn. Waarin begrijpen vader en zoon elkaar niet meer sinds Ruben de kerk verliet? Waar vinden ze raakvlakken? En wat komt er in de plaats van de kerk? Hiervoor spreken ze met wetenschappers, andere dominees, kerkverlaters en oud-politici Gert-Jan Segers en Boris van der Ham. Alles met als doel om weer dichter bij elkaar te komen.
Veel Nederlanders hebben met dit soort verhalen te maken, want ons land ontkerkelijkt snel. Zestig procent van de Nederlanders is inmiddels ongelovig. Ter vergelijking: in 2010 was het nog zo’n 45 procent.
Om die reden onderzoekt deze podcastreeks niet alleen in hoeverre Ruben en zijn vader elkaar weer kunnen vinden, maar ook de effecten van secularisering in Nederland. Een podcastreeks over verbinden, het zoeken naar identiteit, zingeving en secularisering.