Audiohuis

NieuwsSuzanna Jansen: ‘Het is heel belangrijk om ons bewust te zijn van waar we vandaan komen’

Suzanna Jansen: ‘Het is heel belangrijk om ons bewust te zijn van waar we vandaan komen’

Over twee dagen is het Internationale Vrouwendag. Het leek ons een uitgelezen moment om schrijfster en podcastmaakster Suzanna Jansen te bellen. Samen met haar maakten wij de podcast ‘De eeuw van de vrouw’. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk als in de afgelopen 100 jaar. In de podcast onderzoeken Suzanna en journaliste Rachel van de Pol de invloed van deze erfenis anno nu. Waarom wilde Suzanna deze podcast maken? En hoe blikt ze hierop terug?

Wat drijft jou om aandacht te besteden aan het onderwerp vrouwenrechten?

Al toen ik een jaar of 15 was, demonstreerde ik voor gelijke rechten zoals abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Een paar jaar geleden drong het tot me door dat het er nog steeds niet uit is. En ik dacht… dat is toch gek? Want daar was ik als tiener al mee bezig. Dat heeft voor mij dit onderwerp opnieuw op de kaart gezet. We zijn er nog niet en daar moéten we het over hebben. En met ‘we’ bedoel ik iedereen, niet alleen vrouwen.

Hoe ontstond het idee voor het maken van de podcastreeks ‘Eeuw van de vrouw’?

Ik had eerst het boek ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’ geschreven waar ik jaren mee bezig ben geweest. Hierdoor zat ik al diep in het onderwerp en er kwamen veel reacties op. Toen dacht ik, daar wil ik meer mee. Vooral ook omdat ik merkte dat veel twintigers en dertigers gelijke rechten voor vrouwen en mannen voor lief nemen. Ik denk dat dat riskant is. Als je niet weet hoe hard er voor die rechten gestreden is en hoe eindeloos lang die strijd heeft geduurd, vertrouw je erop dat ze altijd zullen blijven. Op dit moment waait er een meer populistische wind in Nederland en wereldwijd. Een trend van terug naar traditionele patronen. Ik denk dat het heel belangrijk is om ons bewust te zijn van waar we vandaan komen, om alert te blijven en hier dus verder over te praten. Met de podcast konden we andere mensen bereiken die misschien niet zo veel boeken lezen.

Hoe vond je het om deze podcast te maken?

In één woord: geweldig. Dat had alles te maken met hoe het met Rachel klikte. Het was voor mij nieuw om een podcast te maken en op deze manier samen te werken. Als schrijver werk je altijd in je eentje. Ik vond het fijn om niet alles alleen te doen en met Rachel samenwerken was een feest. Het creatieve proces gaat samen veel sneller en het geeft veel energie en lol. Je wordt getriggerd, geïnspireerd en je ideeën worden continu getoetst.

Wat vond je de grootste uitdaging van het maken van de podcast?

Een van de uitdagingen, die ik heel leuk vond trouwens, is dat het voorbereiden van een aflevering heel erg veel tijd kost. Dat is in het vervolg wel iets waar ik rekening mee ga houden, als freelancer. Wat ook nieuw voor mij was, is dat ik bij een boek gewend ben het laatste woord te hebben bij hoe zinnen worden geformuleerd. Als je met z’n tweeën werkt aan zo’n project en als er ook nog mensen meeluisteren, dan moet je soms water bij de wijn doen en dat is helemaal niet erg. Ik leerde er juist van. Dat vond ik wel een grappige constatering.

Hoe waren de reacties op de podcastreeks?

De reacties waren en zijn heel goed. We krijgen allebei nog regelmatig berichtjes op Instagram of per mail. Ook hoorde ik dat de podcast hard rondgaat onder studenten en dat vind ik echt geweldig. Maar ik krijg ook reacties van oudere mensen. Het is fijn dat de podcast alle leeftijdscategorieën bereikt. Mensen zijn er echt door geraakt. De podcast bewijst dat we het moeten hebben over de vaste rolpatronen, omdat ze nog steeds mensen klem kunnen zetten. Laatst kreeg ik een bericht van iemand die vertelde dat ze door de podcast meteen begonnen is iets in haar leven te veranderen. Ze begon meer ruimte voor zichzelf in te nemen. Geweldig toch?

Wat was de meest verrassende reactie?

Ik heb veel bijzondere reacties gehad maar onlangs kreeg ik een heel persoonlijk verhaal van een vrouw toegestuurd die de podcast had geluisterd. Zij vertelde hoe haar moeder vroeger helemaal niks wist over seksualiteit voordat ze trouwde en zich daarom helemaal te pletter was geschrokken van de zogeheten ‘huwelijksplicht’. Daarom ben ik zo blij met aflevering 3 over seksualiteit, het is te belangrijk om het daar niet over te hebben.

Heb je een favoriete podcast waar je graag naar luistert?

Ik hou van verhalende podcasts en niet zo van chatcasts. Op dit moment luister ik ‘Mina en Mevrouw’, super goed. Verder vond ik ‘De Kunst van het Verdwijnen’ echt briljant. Ook ben ik groot fan van ‘Parel Radio’, hierin worden tweewekelijks nieuwe podcasttips gegeven. Daar haal ik zo ongeveer al mijn tips vandaan.

Over twee dagen is het Internationale Vrouwendag. Wat heeft voor jou de grootste prioriteit m.b.t. vrouwenrechten wat nu moet veranderen?

De loonkloof is er één en het recht op zelfbeschikking over je lichaam is er ook één. Deze liggen aan de basis van onze houding ten opzichte van vrouwen en de mogelijkheden die vrouwen hebben. 

Waar ben je momenteel mee bezig en wat kunnen we verwachten van jou in 2024?

Ik ben bezig met het maken van een verhalende podcast en ik ben ook bezig met een nieuw boek. Over de thema’s kan ik nog niks kwijt. Daarnaast ben ik in de gelukkige positie dat ik nog regelmatig word gevraagd om lezingen te geven over mijn boek en de podcast. Vooral rond Internationale Vrouwendag en in de Boekenweek. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen omdat die lezingen altijd veel reacties oproepen en er inspirerende gesprekken ontstaan. Waar ik ook ben, in een kleine of grote plaats, in klein of in groot gezelschap, welke leeftijdscategorie ook, of er alleen vrouwen zijn of een gemengd publiek… het praten over de positie van vrouwen raakt zo’n diepe snaar bij veel mensen. Het is heel bijzonder om werkelijk iets bij mensen teweeg te brengen.

 

Wil je een lezing van Suzanna Jansen bijwonen rondom Internationale Vrouwendag? Hier vind je de data.

 

Foto: Mark Uyl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials