Waar komt het woord ‘podcast’ eigenlijk vandaan?
Er wordt wel eens beweerd dat de ‘pod’ in podcast staat voor ‘portable on demand’ of ‘play on demand’. Maar de vork zit anders in de steel: de term is bedacht door een journalist onder hoge tijdsdruk die werd gevraagd zijn artikel nog nét wat langer te maken.
Het woord ‘podcast’ is een combinatie van ‘iPod’ en ‘broadcast’. Voor zover bekend was het de Britse journalist en tech-kenner Ben Hammersley die de term voor het eerst gebruikte in een artikel voor The Guardian. Dat was in 2004.
Opvullen
In dit artikel schreef de journalist over het nieuwe fenomeen van automatisch gedownloade radio- en audioprogramma’s, vertelde hij in een interview met de BBC. “Het was typisch zo’n last minute-artikel dat ik vlak voor de deadline van de drukker schreef”.
Zo’n tien minuten voordat het naar de drukker moest, stuurde Hammersley het verhaal op. “Al heel snel kreeg ik een reactie van de onderredacteur: ‘Briljant stuk, maar het is ongeveer twintig woorden te kort. Kun je het nog wat opvullen?’”
Terwijl hij zijn artikel vlug herlas, realiseerde de journalist zich dat het fenomeen dat hij beschreef nog helemaal geen naam had. Hij voegde een zin toe waarin hij drie opties suggereerde: audioblogging, guerilla media en podcasting.
Naar verluidt werd het woord podcast datzelfde jaar nog gebruikt in een mailing-lijst voor audiobloggers. Op die manier kwam de Amerikaanse podcaster Adam Curry ermee in aanraking, die het ook op zijn beurt weer gebruikte.
Woord van het jaar
In 2005 riep de New Oxford American Dictionary ‘podcast’ uit tot woord van het jaar. Volgens het woordenboek maakte het medium podcast in 2005 een ‘fenomenaal snelle groei’ door. Waar het downloaden van een radio- of audioprogramma eerst nog relatief ongebruikelijk was, was het aan het eind van dat jaar ‘één van de populairste trends in de media’.
Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en is een podcast zoveel meer dan een mooie audioblog of radioshow die je hebt gedownload naar je iPod. Maar de term houdt die geschiedenis voor altijd in ere.
Foto: Cottonbro Studios, Pexels.