Audiohuis

NieuwsVivianne Bendermacher: ‘Als je podcast te ‘salesy’ klinkt, haken luisteraars af’

Vivianne Bendermacher: ‘Als je podcast te ‘salesy’ klinkt, haken luisteraars af’

Wat is de kracht van een goede interviewer? En wanneer gaat een branded podcast te veel voelen als een verkooppraatje? Tech-expert, ondernemer en podcasthost Vivianne Bendermacher vertelt:

Wat maakt een goede podcasthost?

Ik ben naast maker ook fervent luisteraar, ik verslind heel wat podcasts. En ik merk dat ik het meeste plezier aan een serie beleef wanneer de host oprecht in een onderwerp geïnteresseerd is. Je bent volgens mij niet op zoek naar een nieuwslezer die objectief iets voordraagt. In een podcast wil ik méégenomen worden – en de host is degene die daarvoor kan zorgen. De manier waarop dat gebeurt ligt erg aan het genre: je hebt ontzettend goede onderzoeksjournalistiek-achtige podcasts, waar je letterlijk met iemand mee op pad gaat. Maar je kunt ook worden meegenomen door iemands manier van interviewen. Ik vind het als luisteraar geweldig als die interviewer zelf óók op puntje van haar stoel zit, omdat haar interesse oprecht is. Om dat te bereiken moet de interviewer wel de juiste voorkennis hebben.

Waarom is dat zo waardevol?

Zelf vind ik het als luisteraar best lekker om een klein beetje op m’n tenen te lopen. Dat ik denk: deze host weet over dit onderwerp misschien al meer dan ik, maar dat is fijn. Want ik moet m’n best doen om erbij te blijven, maar de host weet wel steeds het bruggetje te maken naar mij als luisteraar.

Hoe doe je dat als host?

Door niet alleen bezig zijn met de geïnterviewde en de studio, maar ook met die luisteraar. Kan die het nog volgen? Wordt er te veel jargon gebruikt? En als je weet dat de luisteraar een bepaalde interesse heeft, benoem het dan gewoon. Dan voelt diegene zich erkend.

Hoe ben je zelf in het podcastvak terechtgekomen?

Mijn eerste podcast maakte ik zelf. Dat was een interviewreeks voor mijn bedrijf Techionista. Ik huurde een goedkope studio, leerde hoe je met de knoppen moest omgaan en interviewde vrouwen in IT en tech.
Ik had toen al wat radio-ervaring omdat ik als toenmalig hoofdredacteur elke week aanschoof bij een radioprogramma. Daardoor kreeg ik echt iets met audio. Vanuit de magazinewereld was ik gewend aan werken met schrijftaal, maar als je radio maakt gaat het natuurlijk om spreektaal. Dat onderscheid vond ik toen al ontzettend leuk.
Later heb ik ook reportage-achtige podcasts gemaakt voor merken, maar altijd over tech. Wat me altijd heeft gefascineerd aan podcasting: je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Als je een goede microfoon hebt kun je heel veel zelf doen. Dat vind ik heel gaaf.

Je hebt ook ruime tv-ervaring, onder meer als tech-expert voor RTL Boulevard. Wat is het verschil met podcasten?

Je hoeft niet bezig te zijn met camera’s. Als je op tv komt, ben je deels met je verhaal bezig, maar ook met de vraag: hoe komt dit over in beeld? Daar moet je continu alert op zijn. Met een podcast kun je volledig in het gesprek kruipen. Dat is heel anders, ook voor de gast. Je kunt een relaxte setting creëren voor een gesprek – en de mooiste interviewpodcasts zijn echte gesprekken.

Wanneer voelt een gesprek ‘echt’?

Als het geen supergepolijste versie is van een gesprek waar elke hapering of verspreking uit is gefilterd. Een verspreking mag er best zijn, het mag wat ruwer zijn. Dat maakt een goede podcast: je wilt het gevoel hebben dat je óók aan tafel zat.

Wat wil je meegeven aan bedrijven die nadenken over een eigen podcast?

Onderzoek het, want je kunt er zo veel mee doen. Maar maak het in elk geval nooit te ‘salesy’. Bij de podcast Unlimited Ondernemen van T-Mobile had ik het gevoel dat T-Mobile ons redactioneel erg vrij liet, terwijl het toch een sponsored podcast is. Je voelde dat er veel vertrouwen was. Op die manier kun je heel prettig dingen maken, en ik ben ervan overtuigd dat zo’n houding voor het bedrijf ook beter is.
Als je als bedrijf erg gaat sturen op sales of een bepaalde conversie, gaat de luisteraar dat voelen – en dan haakt hij af. Mijn advies: denk goed na over de inhoud waar jij als bedrijf voor staat. En maak dáár een podcastserie over. Het resultaat straalt vervolgens positief af op jou als bedrijf.

Tot slot: je vertelde al dat je heel wat podcasts verslindt. Heb je nog tips?

O, zeker! Ik luister veel Engelstalig, bijvoorbeeld Radiolab, This American Life en Reply All. Die laatste loopt niet meer, maar je kunt gelukkig nog heel veel binge-luisteren.
Een Nederlandstalige tip is Bob van AudioCollectief SCHIK. Sowieso maken zij parels van podcasts. De Man en de Maan vond ik ook behoorlijk briljant. En ik luister nu naar Villa Betty, over misschien wel het bijzonderste huis in Amsterdam.
En een podcast die ik echt iedereen aanraad is de Saarpodcast. Een podcast die gewoon begon met drie vrouwen van de Saar-redactie. Het zijn hilarische gesprekken. Maar dan blijkt één van de drie vrouwen kanker te hebben. We blijven haar volgen tot het bittere eind. Prachtig! Wel bij aflevering één beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials