Over De Podcast
Mansplaining, loonkloof, orgasmekloof… nog iedere dag lopen vrouwen op tegen onzichtbare muren. In De eeuw van de vrouw (…en dus die van ons allemaal) laten bestsellerauteur Suzanna Jansen en podcastmaker Rachel van de Pol zien hoe deze muren in feite een erfenis van de afgelopen eeuw zijn, en dat het geen wonder is dat die erfenis nog iedere dag onze huiskamers insijpelt en onze rolpatronen beïnvloedt. De eeuw van de vrouw gaat over de erfenis van de afgelopen eeuw – én wat die betekent voor ons allemaal, nu nog elke dag. De eeuw van de vrouw is vanaf begin april te beluisteren.
De eeuw van de vrouw is een productie van VBK AudioLab, Ambo|Anthos en Audiohuis. Hosted on Acast.
Van
Audiohuis Uitgelicht VBKSoort podcast
Audiohuis & VBK AudioLabRelease Date
13 AprilHost(s)
Suzanna Jansen & Rachel van de PolOmschrijving
Aflevering 1
Na een strijd van 40 jaar konden vrouwen in Nederland voor het eerst stemmen. En mede de richting van ons land bepalen. Deze strijd vond binnenskamers plaats. Een vrouw diende zich in de openbare ruimte bescheiden op te stellen. Toen ze uiteindelijk toch massaal de straat opgingen, deden de vrouwen dat zwijgend. Welke impact heeft deze geschiedenis nu nog op de rolpatronen en machtsverhoudingen in de huidige politieke en maatschappelijke arena? Hierover praten we onder meer met Devika Partiman, oprichter van Stem op een Vrouw.Deze podcastserie bouwt voort op het boek 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' van Suzanna Jansen.
Aflevering 2
Waarom spelen vrouwen nog steeds een kleinere rol op de arbeidsmarkt dan mannen? En hoe komt het dat er nog altijd een loonkloof van 13% bestaat, ook al is dat sinds 1980 wettelijk verboden? Begin 20e eeuw geleden drongen vrouwen door tot het kantoor. In dat mannenbolwerk waren hun lenige vingers handig voor de typemachine. Ze waren ook goedkoop. Maar in tijden van werkloosheid werd hun broodwinning ze telkens ontnomen: door de overheid, bedrijven en zelfs vakbonden. Als ze trouwden werden ze hoe dan ook verplicht ontslagen.Hoe is de situatie voor vrouwen nu, in 2023? Hierover praten we onder meer met Sophie van Gool, econome en auteur van het boek ‘Waarom vrouwen minder verdienen’. Deze podcastserie bouwt voort op het boek 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' van Suzanna Jansen.
Aflevering 3
Honderd jaar geleden mocht een vrouw haar man niet weigeren als hij seks wilde. ‘Huwelijksplicht’ heette dat. Pas in 1991 werd ongewenste seks binnen een huwelijk of relatie aangemerkt als verkrachting.
Wat betekent dit voor de orgasmekloof en de dubbele seksuele moraal in onze tijd? En waarom staat het vrouwelijk genot juist nu, ondanks alles, op een positieve manier in de aandacht? Daarover praten we met Anna Jansen, specialist seksuele ontwikkeling en oprichter van De sekswijzer.Deze podcast bouwt voort op het boek 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' van Suzanna Jansen.
Aflevering 4
Een eeuw geleden werden meisjes opgevoed om huisvrouw en moeder te worden. Een schoon huis en nette kinderen bepaalden haar identiteit. Ze was er gemiddeld 62 uur per week mee bezig, daar was ze nu eenmaal voor gemaakt.Tegenwoordig tellen vrouwen professioneel mee. Ook moeders kunnen een serieuze loopbaan hebben. Toch vertrekt 38 procent van de vrouwen na het krijgen van hun eerste kind de organisatie waar ze werken. Waarom voelen steeds meer jonge moeders zich voorgelogen over de gendergelijkheid? Hierover praten we met Joyce Knappe, oprichter en directeur van Pro Parents.Deze podcastserie bouwt voort op het boek 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' van Suzanna Jansen.
Aflevering 5
Een vrouw met onverklaarbare klachten of afwijkend gedrag werd sinds het begin van de geneeskunde makkelijk weggezet als ‘hysterica’. In rusthuizen voor overspannen huisvrouwen werd ze behandeld met vette melk en verplicht wandelen, vanaf de jaren zestig kwamen daar valium, peppillen en slaaptabletten bij. Maar onderzoeken wat haar echt mankeerde, was er niet bij.Nog altijd weten we minder van het vrouwenlichaam dan van het mannenlichaam, en is er minder onderzoeksgeld voor klachten die vooral vrouwen treffen. Wat betekent dit voor de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen? En hoe kunnen we dit verschil opheffen? Daarover praten we met Aranka Ballering die promotieonderzoek doet aan het UMCG naar genderverschillen in gezondheidstrajecten.Genoemd in deze aflevering: 28ish days later van de BBC.Deze podcastserie bouwt voort op het boek 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' van Suzanna Jansen.
Aflevering 6
Vrouwen onthouden beter details omdat ze verzamelaars waren, en mannen, als jagers, kunnen beter navigeren en inparkeren, toch? Mis. Dat verhaal staat in de geschiedschrijving maar het klopt niet. Vrouwen waren ook jagers, strijders, briljante wetenschappers, kunstenaressen, ontdekkingsreizigers. Maar ze zijn uit de historie weggegumd, hun werk werd aan mannen toegeschreven.Nog altijd worden vrouwen in (historische) verhalen naar de achtergrond verwezen. Wat betekent dit voor ons beeld van wat vrouwen zijn en kunnen? En hoe kunnen we dit uitgummen stoppen? Hierover praten we met fotografe Cigdem Yuksel en met publiekshistorica Agnes Cremers, die allebei bezig zijn vrouwen uit de recente historie aan de vergetelheid te ontrukken. Deze podcastserie bouwt voort op het boek 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' van Suzanna Jansen.