Audiohuis

Nieuws‘De weg vooruit’: een podcastserie over de snel veranderende taxiwereld

‘De weg vooruit’: een podcastserie over de snel veranderende taxiwereld

De taxisector kende in de afgelopen 25 jaar grote veranderingen; van een monopolie tot liberalisering naar moderne apps. De weg naar moderne taxi apps die we nu kennen, verliep niet geruisloos.  Rond de  eeuwwisseling vond een taxioorlog plaats met veel geweld, protest en intimidatie. Hoe ontstonden die problemen precies? Wie waren erbij? En wat is de huidige situatie voor de vele zelfstandige taxichauffeurs? Dat onderzoekt Sacha de Boer in deze driedelige reeks. 

De invloed van de liberalisering van de taximarkt was groot, blijkt uit de gesprekken die de Boer voert met deskundigen en taxichauffeurs. De oude garde aan taxichauffeurs verloor in één klap hun investering in dure vergunningen, omdat die vanaf dan gratis verleend werden aan nieuwe chauffeurs. Daarbij ging de kwaliteit van auto’s en de wegenkennis snel achteruit. Voor de klant kwamen er veel meer taxi’s op de weg, maar je had vaak geen idee bij wie je instapte.  

Tegenwoordig weet je als je een taxi bestelt via een app precies bij wie je instapt. Meestal is dat een zelfstandige taxichauffeur die werkt op basis van wat de centrale of de app aanbiedt. Taxichauffeurs zijn eigen baas in hun auto en werken wanneer ze willen. Kortom, het is een sector vol ZZP’ers in een nieuw soort economie: de platformeconomie. Een economie waarin diensten op platformen zoals Uber worden aangeboden. 

In drie afleveringen hoor je verschillende perspectieven van mensen werkzaam binnen de taxibranche over de veranderende markt. ‘De weg vooruit’ is een XTR Branded content podcast in samenwerking met Uber en de eerste afleveringen zijn nu te beluisteren via de NRC Audio app, alle andere podcast apps of hier: Uber – De Weg Vooruit – Audiohuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials