Audiohuis

NieuwsDeze podcasts van 2023 mag je niet missen
Man loopt over straat met koptelefoon

Deze podcasts van 2023 mag je niet missen

De taxioorlog, rammelende rechtszaken, meeslepende audiofilms en een zoektocht naar catfish-oplichters: 2023 heeft tot nu toe veel in petto op podcastgebied. Deze podcasts van 2023 mag je volgens ons niet missen.

Gerede Twijfel

In NRC-podcast Gerede Twijfel volgen we elf studenten die bezig zijn met een moordzaak uit 2012. Ze volgen de zaak van de vermoorde Guido. Zijn jeugdvriend Antoni kreeg daar 24 jaar gevangenisstraf voor. Zowel de rechtbank als het gerechtshof is ervan overtuigd dat Antoni zijn vriend doodmartelde en daarna probeerde te verbranden om sporen te wissen. Maar klopt dat wel? Gaan de studenten voldoende aanwijzingen vinden voor een heropening van de zaak? Is er sprake van Gerede Twijfel?

LEGO Talks

Wat gebeurt er als je je passie met anderen deelt? En welke rol spelen LEGO sets in die passie? In LEGO Talks met Rachel van de Pol hoor je in vier afleveringen hoe mensen uit totaal verschillende achtergronden mensen bij elkaar brengen en hoe LEGO sets hiervoor een toegevoegde waarde zijn. Naast inspirerende gesprekken tussen mensen die hun passie delen, bouwen de gasten ook een LEGO set die gelinkt is aan hun passie. Zo bouwen ze aan een Star Wars Starfighter, de Pyramide van Gizeh, een Land Rover en The Great Wave van Hokusai.

Carice & Halina

Zesduizend kilometer afstand en zes uur tijdsverschil weerhoudt Carice & Halina er niet van om samen een podcast op te nemen. En dat is nodig, want naar eigen zeggen hangt de vriendschap van de twee aan een zijden draadje. Halina belt vanuit New York met Carice in Amsterdam over de meest uiteenlopende onderwerpen: van grote levensvragen, gênante angsten tot luchtige gesprekken over grappige anekdotes die de twee actrices met elkaar uitwisselen.

The Retrievals

In The Retrievals van Serial en The New York Times vertellen twaalf vrouwen hoe hun pijn werd gebagatelliseerd in een van de meest gerenommeerde IVF-centra van de Verenigde Staten. Susan Burton van This American Life – een wekelijks Amerikaans radioprogramma – is de stem van de vrouwen die een bezoek brachten aan het IVF-centra. Ze waren hoopvol… tot de eicelpunctie. Wat gebeurde er met de medicatie? En waarom werd de pijn van de vrouwen niet serieus genomen? Ze delen hun verhaal in The Retrievals.

Boven Water

Nederland heeft en krijgt steeds vaker te maken met extreem weer door klimaatverandering. Denk aan ernstige overstromingen, langdurige hittegolven en vernietigende natuurbranden. In Boven Water onderzoeken journalisten Floor Boon en Maarten Dallinga met welke scenario’s we de komende decennia rekening moeten houden. Ook duiken ze in het verhaal van de Watersnoodramp die in 1953 vele slachtoffers maakte. Zo spreken ze in Limburg met slachtoffers die hun indringende verhalen vertellen. En in Zuid-Frankrijk stuit het duo plots op een natuurbrand. Wie is aan zet? Overheden, grote bedrijven, burgers? In Boven Water onderzoeken Maarten en Floor of we als samenleving kunnen veranderen en hoe we dat kunnen doen.

De Eeuw van de Vrouw

In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk als in de afgelopen 100 jaar. Hoe verliep de strijd om behandeld te worden als gewoon mens? En hoe beïnvloedt dit de maatschappelijke positie van vrouwen nu? Dat onderzoeken bestsellerauteur Suzanna Janzen en podcastmaker Rachel van de Pol in De Eeuw van de Vrouw. De zoektocht van Jansen en van de Pol brengt de luisteraar in zes afleveringen langs verschillende onderwerpen: je stem (mogen) laten horen als vrouw, de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, seks, ouderschap, het gat in de medische kennis over vrouwen en de (onder)vertegenwoordiging van vrouwen in de geschiedschrijving. Een tip voor vrouwen en bovenal mannelijke luisteraars!

 

Nagasaki

Liefhebbers van kaskraker Oppenheimer kunnen hart ophalen met de ‘audiofilm’ Nagasaki. De fictieve podcast is geschreven door Luuk Imhann en vertelt het verhaal over een Duits meisje dat het bombardement en de atoombom op de Japanse stad meemaakt en op zoek gaat naar haar vriendin. Lukt het haar voordat de straling haar fataal wordt? In vier afleveringen word je meegenomen in het aangrijpende en meeslepende verhaal dat wordt aangekleed met schitterend sound design. De podcast is volgens de makers gemaakt als waarschuwing dat er nooit meer een kernbom mag vallen en benadrukt nog eens hoe verschrikkelijk het eraan toe ging in 1945.

Love, Janessa

Wie is Janessa Brazil? Waarom gebruiken duizenden online oplichters haar foto’s om geld los te maken van mannen die op hun beurt met een gebroken hart achterblijven? En wie zit achter deze oplichtingen? In zeven afleveringen gaat journalist Hannah Ajala op zoek naar de daders, de slachtoffers én naar Janessa zelf. Love, Janessa is geproduceerd door BBC World Service en CBC Podcasts.

De Weg Vooruit

De taxisector kende in de afgelopen 25 jaar grote veranderingen; van een monopolie tot liberalisering naar moderne apps. De weg naar moderne taxi apps die we nu kennen, verliep niet geruisloos. Rond de eeuwwisseling vond een taxioorlog plaats met veel geweld, protest en intimidatie. Hoe ontstonden die problemen precies? Wie waren erbij? En wat is de huidige situatie voor de vele zelfstandige taxichauffeurs? In drie delen onderzoekt Sacha de Boer in De Weg Vooruit hoe de taximarkt geworden is, zoals het nu is. Ze stapt in bij chauffeurs die alle veranderingen van dichtbij

Audiohuis als audiopartner

Overweeg je ook podcasts op te nemen in jouw audio content strategie? Audiohuis zorgt voor de totaalproductie van jouw podcast waarbij wij helpen met het voorbereiden, scripten en organiseren, en indien gewenst, distributie. Samen zoeken we naar het verhaal, de stemmen en de muziek die jouw merkidentiteit versterken. Neem contact op met ons op voor vragen of een oriënterend gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials