Audiohuis

NieuwsHoe maak ik een radiocommercial?

Hoe maak ik een radiocommercial?

Een krachtige manier om potentiële klanten te bereiken is door middel van een radiocommercial. Maar hoe maak je een goed spotje? We geven een aantal tips.

Bepaal je doelgroep

Het is ten eerste belangrijk om te weten voor wie je de commercial maakt. Bepaal wie je wil bereiken en wat je doel van het spotje is. Misschien heb je al een duidelijke doelgroep bij je product voor ogen. Bepaal aan de hand daarvan via welk uitzendkanaal je je commercial wil uitzenden. Door je doelgroep naast de doelgroep van een radiostation te leggen, kun je een passende partij vinden voor een succesvol bereik van jouw boodschap.

Schrijf een script

Als je weet wie je doelgroep is en wat het doel van je radiocommercial is, kan je de inhoud van je spotje bepalen. Tijd om een script te schrijven. Houd de boodschap kort en bondig en zorg ervoor dat de lengte altijd rond de 20 seconden ligt. Gebruik nooit een te lange URL als je mensen naar een site wil sturen, want dit is moeilijk te onthouden.

Kies een stem en muziek

Om vorm te geven aan je commercial moet het script ingesproken worden, en moet er bijpassende muziek gekozen worden. Online zijn verschillende stemmenbanken te vinden waar je iemand tegen betaling kan inhuren om je spotje in te spreken. Ook voor muziek zijn databases te vinden, vaak tegen betaling. Je kan natuurlijk ook rechtenvrije muziek gebruiken. In dit productie proces kan een productie partij faciliteren

Technische specificaties:

Voor het maken en insturen van een spotje zijn vaak technische specificaties vereist. Hieronder een aantal belangrijke punten waar je je aan moet houden bij het maken van je commercial:

  • Lineaire WAV file
  • 48 kHz (andere samplefrequenties worden niet geaccepteerd)
  • 16 Bit Stereo. (Bij mono opnames twee identieke kanalen)
  • Maximaal 3 seconden stilte
  • Maximaal (peak) geluidsniveau van -6 dBfs tov. 0 dBfs
  • Zorg ervoor dat de spot goed wordt afgemixt, maar zet de processor niet te ver in
Trends

Ook radiocommercials zijn onderhevig aan trends. Zet de radio eens aan  en luister naar wat je opvalt. Een huidige trend is zingen in spotjes. Deze trend zie je bijvoorbeeld terug in veel supermarktreclames. Kijk wat werkt voor anderen en wat jouw doelgroep aanspreekt en pas dit toe op je eigen spotje.

Frequentie

Je commercial is af, maar hoe bepaal je wanneer hij uitgezonden moet worden? We raden af om een spot niet té vaak voorbij te laten komen; mensen kunnen zich hier aan gaan storen. Laat een spot bijvoorbeeld twee weken wel, twee weken niet, en daarna weer twee weken wel uitzenden. Op deze manier komt de spot over een langere periode voorbij, maar gaat hij niet irriteren. Combineer je spot ook met een tag-on voor een CTA aan de luisteraar.

Heb je hulp nodig bij het maken van je radiocommercial? Schroom niet en neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials