Audiohuis

NieuwsJohn Pel over True Crime Pro’s: ‘Er is genoeg wat ik nooit kan zeggen’

John Pel over True Crime Pro’s: ‘Er is genoeg wat ik nooit kan zeggen’

In de podcastreeks True Crime Pro’s nemen oud-forensisch rechercheur John Pel en oud-undercoveragent Marcel van de Ven je mee in hun ervaringen rondom bekende crimezaken zoals de moord op Theo van Gogh, de schietpartij in Alphen aan de Rijn en de vliegtuigramp MH17. Hoe heeft John het maken van de podcast ervaren? Wat is zijn favoriete aflevering? En hoe waren de reacties?

Hoe kwam het idee voor de podcast tot stand?

Het idee kwam vanuit de manager van Marcel en mij. Ik luister zelf al jaren naar podcasts. Waar ik vroeger op het strand met een boek lag, lig ik tegenwoordig met AirPods naar een podcast te luisteren. Een eigen podcast, daar had ik wel oren naar. Marcel en ik hadden al podcastervaring als gast, en we vonden het een heel leuk idee.

Wat was jouw (belangrijkste) doel bij het maken van deze podcast?

Om via een eigen medium mijn verhalen kwijt te kunnen. Alles wat je ziet en leest in de media komt van journalisten, en dat is dan weer via via gegaan. Dus dat komt niet direct van iemand die er bij is geweest. Zo vertel ik bijvoorbeeld in aflevering 5 over een verhaal wat in de Panorama heeft gestaan, maar wat echt een broodje aap verhaal is. Marcel en ik waren bij alle zaken aanwezig waarover we praten. We willen verhalen delen van hoe het er écht aan toe is gegaan.

Hoe blik je terug op het maakproces van deze podcastreeks?

Ik vond het ontzettend leuk! Het was best een lang proces. In februari hadden we de eerste gesprekken, en in augustus de eerste opnames. En als je ziet wat dat heeft opgeleverd: prachtig! De eerste afleveringen liepen nog een beetje stroef, we moesten een beetje wennen aan het hele ge oobeuren. Rond aflevering 3 en 4 kregen Marcel en ik echt een klik en ging het steeds beter.

Eén aflevering is niet online gekomen omwille van veiligheid. Wat vind je daarvan?

Ik had zelf heel goed mijn huiswerk gedaan voor die aflevering. Dus ik vond het wel jammer. Het probleem bij die aflevering was dat er heel veel zaken nog bij de rechter liggen, dus daar mogen we niks over delen. Als je jezelf problemen op de hals wil halen, dan moet je dát wel doen. Dat geldt voor de hele podcast trouwens. Er is genoeg wat ik nooit heb gezegd en nooit ga zeggen.

Wat is jouw favoriete aflevering van het seizoen?

De laatste aflevering, over MH17. Die aflevering raakte me wel een beetje. Ik vertel daarin dat ik onlangs voor het eerst naar het MH17 monument ben geweest. Daar heb ik veel af kunnen sluiten voor mezelf. Ik heb dit verhaal nog nooit eerder zo verteld en ook de reacties hebben veel indruk op me gemaakt.

Hoe waren die reacties?

Er staat me vooral nog één reactie bij op die aflevering. Dat was van iemand die familie had verloren bij de MH17-ramp in Oekraïne. Er is heel weinig verteld aan nabestaanden, dus die weten van sommige zaken niks. Dus dat verhaal kwam voor diegene heel dichtbij, om dat zo te horen.

Op de rest van de afleveringen waren de reacties ook super. Ik heb onwijs veel berichtjes en appjes gekregen van mensen die uitkeken naar de volgende aflevering. Ook veel vanuit vrienden, kennissen en collega’s uit het vak. Er is denk ik maar één zuurpruim geweest.

Naar welke podcasts luister je zelf graag? Heb je tips?

Ik heb alle afleveringen van De Nieuwe Willem geluisterd. En Pro Forma en Napleiten vind ik super. Maar ook Gonzo, waarin hele verschillende verhalen worden verteld. En dat is het mooie van een podcast, want als het je niet aanspreekt kan je zo door.

Wat vond je leuker om te maken? De podcast of je boek?

De podcast. Met dat boek schrijven ben ik 18 maanden bezig geweest en dat was een behoorlijke uitdaging. Ook omdat het mijn eerste keer was denk ik, ik zou dat nu waarschijnlijk heel anders aanpakken. Een boek schrijven ga ik nooit meer doen. Maar het heeft me wel mooie dingen gebracht, zoals nu deze podcast. Die was er niet geweest als ik dat boek niet had geschreven.

Eerst schreef je het boek ‘ Sporen liegen niet’ en daarna maakte je deze goed beluisterde podcastreeks. Dat smaakt vast naar meer. Wat staat er op de planning voor 2024?

Dit jaar wil ik me gaan focussen op lezingen geven. De eerste twee staan gepland en daar heb ik veel zin in. Een gaat over samenwerken en de ander over kwetsbaarheid. In de podcast heb ik veel gedeeld over mijn PTSS en deze diagnose wordt steeds vaker gesteld bij medewerkers van grote bedrijven. Dus ik doe daar graag mijn verhaal over om anderen te helpen. Maar daarnaast wil ik me ook graag blijven focussen op podcasts.

1 Reactie

  • Fred S

    John ken ik al heel wat jaren. Heeft in het werk, maar ook met zijn boek “sporen liegen niet”, diepe indruk op mij gemaakt. Echt respect voor deze oud inspecteur en forensisch specialist. Geen bla bla, geen geromantiseerde, maar pure waarheid en het weergeven van feiten. Ik weet zeker dat John nog steeds gemist wordt bij F.O en L.T.F.O, puur op basis van kennis en betrokkenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials