Audiohuis

NieuwsDe belangrijkste podcasttrends voor 2024

De belangrijkste podcasttrends voor 2024

In de afgelopen vier jaar is het aantal podcastluisteraars bijna verdubbeld. Die stijging gaat in 2024 doorzetten, en dít zijn de belangrijkste podcasttrends om in de gaten te houden.

Shortcast maakt opmars

Het bepalen van de lengte van je podcast blijft ingewikkeld. We schreven al eerder een artikel over wat de ideale podcastlengte is, maar waar de gemiddelde luistertijd in 2023 tussen de 30 en 60 minuten lag, zien we dit volgens de podcastcijfers van MarktEffect verschuiven naar 15 tot 30 minuten. Hier wordt op ingespeeld door kortere podcasts te maken, ook wel de ‘shortcast’.

Meer geld naar digitale audio

In 2023 is het record voor audioreclamebestedingen verbroken. Adformatie verwacht dat dit in 2024 opnieuw het geval zal zijn. Er zit een duidelijk stijgende lijn in de bestedingen in Nederland, waarbij een jaarlijkse groei te zien is. Dat deze verwachting doorzet, is gebaseerd op de bestedingen in Amerika. Waar dit jaar naar verwachting de magische grens van 2,5 miljard dollar wordt verbroken volgens ExplodingTopics.

Verder lezen: Wat kan een branded podcast voor jouw bedrijf betekenen?

Videopodcast

Een belangrijke trend is en blijft het toevoegen van video aan podcast, ook wel ‘vodcast’. Zo zagen we eind 2023 dat Spotify het mogelijk heeft gemaakt om video’s aan podcasts toe te voegen. Hoewel Spotify nog steeds de populairste manier is om podcasts te beluisteren, doet YouTube het ook goed. Maar liefst 4 op de 10 podcastluisteraars kijkt weleens naar een podcast. De kans is groot dat YouTube nog meer luisteraars voor zich gaat winnen, gezien YouTube Music zich in 2023 is gaan focussen op podcasts. Deze functie is inmiddels wereldwijd beschikbaar.

Artificial Intelligence

Een trend die we eerder hebben benoemd, maar die een nóg grotere rol zal spelen in 2024 is artificial intelligence. Je kan bijvoorbeeld ChatGPT inzetten voor het bedenken van een onderwerp en titel voor je podcast, maar ook voor de inhoud. Met een paar drukken op de knop heeft de AI-tool een volledige interviewlijst uitgekauwd. Er worden zelfs al volledige podcasts gemaakt op basis van AI; zoals bijvoorbeeld SexGPT van Tonny Media. Het is natuurlijk wel belangrijk om je af te blijven vragen of dit nu écht beter is dan een creatieve redacteur…

Live podcasting

Podcasts worden steeds vaker live opgenomen. Dit kan op locatie, door een zaal af te huren, zoals bijvoorbeeld Man, Man, Man de Podcast dit doet; maar Giel Beelen neemt zijn podcast Kukuru op tijdens een online livestream. Het voordeel van live podcasts is dat je hiermee de echt de connectie met je luisteraars aan kan gaan, en interactie kunt creëren. Maar door je podcast live op locatie op te nemen, zorg je ook voor een nieuw verdienmodel.

Gelaagde abonnementen

Naast de bekende wegen – reclame en merksponsoring – om geld te verdienen aan podcasts, bedenken makers steeds meer verschillende verdienmodellen. Zo zal het abonnementsmodel in 2024 terrein winnen, en met name de gelaagde abonnementsmodellen, naast gratis en premium. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement waarbij je een extra aflevering krijgt, een abonnement waarbij je langere afleveren kan beluisteren of waarbij je leuke extra’s krijgt. Dit verdienmodel speelt goed in op de verschillende luisteraars met verschillende behoeftes en budgetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials