Audiohuis

NieuwsKill Your Darlings: Zo Maak Je Je Podcast Kernachtiger

Kill Your Darlings: Zo Maak Je Je Podcast Kernachtiger

Na het opnemen van je podcast begint de montage. Naast het weghalen van foutjes en versprekingen, kun je vaak ook stukken wegknippen om de boodschap te versterken. Hoewel dit soms lastig is, omdat er mooie verhalen en uitspraken (de darlings) tussen zitten, is het soms beter ze te schrappen. In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer je dit kunt doen.  

1. Herhaling 

Mensen spreken vaak met herhalingen. Soms komt dat van pas om een statement extra nadruk te geven, zoals hier: ‘Dat is echt iets dat me opvalt. Dat is echt wat ik zie’. In principe zou één van de twee zinnen weg kunnen, maar bedenk je goed of het van pas komt dat een uitspraak extra kracht krijgt. 

Vaak kunnen herhalingen er natuurlijk wel uit. Je zult vast meemaken dat je tijdens een gesprek twee keer min of meer dezelfde vraag stelt, of dat de spreker min of meer hetzelfde antwoord geeft. Probeer die twee vragen dan te combineren of één van de twee weg te laten. Zo wordt je podcast kernachtiger en komt de boodschap beter over. 

2. Het duurt lang voordat de spreker tot een punt komt. 

Soms komt een spreker pas al pratende tot de kern van het antwoord. Mensen zoeken namelijk vaak naar wat ze willen zeggen, terwijl ze al bezig zijn met antwoorden. Zoek daarom naar waar de spreker begint aan die kern. Is dat een logisch begin van een antwoord? Knip alles wat daarvoor zit dan weg. Op die manier skip je het gedeelte waarin de spreker zoekende is. Let wel op: juist het zoeken naar een antwoord kan heel mooi en menselijk zijn. Als er bijvoorbeeld een persoonlijke vraag wordt gesteld, is het niet menselijk om altijd maar direct tot de kern te kunnen komen. Als iemand een brok in de keel heeft, is dit natuurlijk bijvoorbeeld mooier om erin te laten. Dan breng je de emotie over door die zoektocht naar woorden te laten zitten.  

3. Mijn podcast is normaal 30 minuten, maar de opname is 40! 

Om een podcast rigoureus in te moeten korten, is het belangrijk om het geheel te kunnen overzien. Wat is de rode draad? Waar wordt er afgedwaald en waar zitten thema’s die eigenlijk beter in een andere podcast zouden horen? Als je goed weet wat het algemene thema is, kun je waarschijnlijk makkelijker een deel van de opname wegknippen.  

Voorbeeld: onze nieuwe podcast Bloemen plukken langs het ravijn. De opnamen waren zo interessant dat die vaak wel 60 of 70 minuten duurden. Maar we wilden uiteindelijk afleveringen van ongeveer 40 minuten hebben. De reeks zit vol goede anekdotes. Toch moesten we er ook een hoop wegknippen. Enerzijds om in te korten, anderzijds om de anekdotes die erin bleven meer nadruk te geven. Teveel verhalen maakt het lastig voor een luisteraar om ze allemaal te laten doordringen. Ook gingen de verhalen soms een te technische kant op. In dat geval leek het bijna jargon te worden en zou de luisteraar ook af kunnen dwalen.  

Dus: kill your darlings! Speur naar herhalingen, kernachtige antwoorden en zorg dat je niet te veel voorbeelden en anekdotes laat zitten. Mocht je tips nodig hebben voor het schoonknippen van je podcast, lees ze hier! 

Hulp nodig? Neem contact met ons op.   

Audiohuis als audiopartner 
Overweeg je een podcast te gaan maken of heb je een idee? Audiohuis zorgt voor de totaalproductie van jouw podcast waarbij wij helpen met het voorbereiden, scripten, organiseren en distribueren. Samen zoeken we naar het verhaal, de stemmen en de muziek. Neem contact met ons op voor vragen of een oriënterend gesprek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials