Audiohuis

Nieuws4 vragen over podcasts als branded content-tool voor je merk

4 vragen over podcasts als branded content-tool voor je merk

Met de exponentiële groei in populariteit van podcasts, weten ook merken steeds beter de weg naar dit intieme medium te vinden. Hoe maak je een inhoudelijk sterke podcast die consumenten daadwerkelijk willen beluisteren?

Inmiddels luisteren al miljoenen Nederlanders naar podcasts en de verwachting is dat het medium alleen nog maar aan belangstelling zal winnen. Daarom krijgt audio een steeds belangrijkere plek binnen contentmarketing en storytelling. Onlangs is Sublime overgenomen door NRC Media met als belangrijkste drijfveer zijn ambities in de audiomarkt te verwezenlijken. Die zijn groot, ook op het gebied van branded podcasts. Waar voldoet een goede branded content podcast aan en wat zijn de valkuilen? We vragen het Rachel van de Pol, podcastmaker bij Audiohuis en host van haar eigen podcast Discomfortzone.

Waarom ontwikkelen steeds meer bedrijven een audio content strategie?

Simpelweg omdat de vraag naar audiocontent toeneemt. Audio leent zich perfect om je merkidentiteit te bouwen. Het is zo intiem, het komt rechtstreeks in je oor. In een videocommercial lijken dromerige teksten nog heel wat als ze ondersteund worden door fraai geschoten beelden, maar in audio kom je daar niet mee weg. Als je niks boeiends hebt te vertellen, maak je geen kans. Maar als je het goed doet, dan is de beloning groot. Het is ongekend dat een consument met het scherm van zijn telefoon uit, zijn volledige aandacht heeft voor jouw boodschap.
Daarnaast kun je via audio content nieuwe doelgroepen bereiken door bijvoorbeeld smart speakers als Alexa of Google Home.

Waar voldoet een goede branded content podcast volgens jou aan?

Als het de ‘What’s in it for me’-factor heeft. Dat geldt natuurlijk voor alle soorten branded content, maar misschien nog wel meer voor een podcast. Je kunt gedachteloos door Instagram scrollen, maar voor een podcast heb je je volledige aandacht nodig. Anders raak je de draad van het verhaal kwijt. Mensen zijn druk en er is zoveel moois te beluisteren. Ik weet uit eigen ervaring dat er een discrepantie is tussen de podcasts die ik zou willen luisteren en kan luisteren. Dus waarom zou iemand in zijn vrije tijd vrijwillig naar gewauwel over jouw merk luisteren? Een goede branded content podcast overstijgt het product of de dienst, en weet universele behoeftes te raken. Daarmee bouw je aan je merkidentiteit: hier staan we voor, hier denken we over na, naar deze wereld willen we toe.

Kun je een paar voorbeelden noemen van geslaagde branded podcasts?

#Lipstories van make-up gigant Sephora vind ik een mooie inhoudelijke en marketing wise slimme branded podcast. De podcast ging live toen Sephora haar nieuwe lippenstiftlijn #Lipstories lanceerde. Invloedrijke vrouwelijke ondernemers, denkers en creatieven praten over levensveranderende momenten en wat ervoor zorgt dat ze in hun kracht staan. Ze roepen luisteraars op hetzelfde te doen onder de #lipstories. Wat dit plaatje rond maakt, is dat ze audioplatform Girlboss Radio als host en distributiepartner hebben. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid én het bereik van de podcast.

Dat laatste zou ik ieder merk aanbevelen, zorg voor een sterke distributiepartner. Zo won KPN vorig jaar de Brand Story Award tijdens de Dutch Podcast Awards met Taboe Talk. Niet alleen zit deze podcast inhoudelijk sterk in elkaar en is de boodschap dienstoverstijgend, ze hadden tevens NRC Media als mediapartner waardoor ze de beoogde doelgroep konden bereiken.

Heb je nog meer adviezen voor merken die overwegen een branded podcast te maken?

Durf je kwetsbaar op te stellen. Ik maak regelmatig mee dat merken in de edit-fase stukken eruit willen knippen, waarvan ik zeg: dit is juist het meest interessant. Hier laat je zien dat je meedenkt en geef je antwoord op vragen die leven bij consumenten. In een tijd waarin merken en bedrijven steeds meer ter verantwoording worden geroepen over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, is transparantie zo belangrijk. Zo maakten we tijdens de Fashion Week van Sublime een podcast met Pieter Cox, directeur van modeketen van Uffelen. Dat vond ik een verfrissend gesprek. Zijn zij honderd procent duurzaam en fair? Nee. Maar hij vertelde eerlijk over waar ze nu staan, wat de uitdagingen zijn, wat ze wel doen, maar ook wat nog niet lukt. Dat schept vertrouwen.
Nog een goed voorbeeld: voor Nespresso maakten we een branded podcast over recycling. Daarvoor hadden ze de duurzaamheidsexpert van Coca Cola aan tafel uitgenodigd. Hiermee laat Nespresso zien dat recycling belangrijker is dan concurrentie.

Audiohuis als audiopartner

Overweeg je ook podcasts op te nemen in jouw audio content strategie? Audiohuis zorgt voor de totaalproductie van jouw podcast waarbij wij helpen met het voorbereiden, scripten en organiseren, en indien gewenst, distributie. Samen zoeken we naar het verhaal, de stemmen en de muziek die jouw merkidenteit versterken. Neem contact op met ons op voor vragen of een oriënterend gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials