Audiohuis – Bonte Was

Audiohuis – Bonte Was
1 S3 - P6 - Bonte Was
31:22
2 S3 - P7 - Bonte Was Najaarsspecial
40:51
3 S4 - P1 - Bonte Was
24:45
4 S4 - P2 - Bonte Was
45:42
5 S4 - P3 - Bonte Was
28:19
6 S4 - P4 - Bonte Was
49:12
7 S4 - P5 - Bonte Was
10:23
8 S4 - P6 - Bonte Was
24:08

Over De Podcast

Bonte Was Podcast is hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media. Tijdens deze podcast gaan One’sy Muller en Zoë Papaikonomou op constructieve en humoristische wijze met hun gasten in gesprek over blinde vlekken in de media.
Twitter: @BonteWasPodcast.

Van
Soort podcast
Release Date
2 December
Host(s)
One’sy Muller & Zoë Papaikonomou

Omschrijving

S3 - P6 - Bonte Was
Volgende maand krijg je van ons een eindejaarsspecial, maar daarvoor duiken we eerst de (echte!) studio in voor een gewoon wasje. We bespreken hoe de koppen in Nederlandse kranten druipen van de framing in de berichtgeving over Kick Out Zwarte Piet demonstranten die Staphorst probeerden te bereiken. Uiteraard hebben we het over ‘de kwestie De Wereld Draait Door’ en of we zelf hufterig en giftig gedrag hebben ervaren op onze werkplekken in de media. Ook komt aan bod hoe weinig sensitief de EO is geweest bij het plaatsen van social posts over de webserie Kofi’s Tori. Daarmee hebben ze voor acteur Daniel Kolf, hoofdpersoon in de serie over de slavernij in Suriname, letterlijk een onveilige situatie gecreëerd die voorkomen had kunnen worden. Gelukkig is er ook altijd positief nieuws uit medialand. We geven beiden tips, waaronder de serie Poldermocro’s, waarin zes Marokkaans-Nederlandse jongeren in Marokko op zoek gaan naar hun identiteit.
S3 - P7 - Bonte Was Najaarsspecial
In deze Bonte Was Eindejaarsspecial blikken we terug op de meest indrukwekkende mediamissers- en opstekers van 2022 zoals de Op1 talkshow vanuit Ter Apel, Oekraïne en het apenpokkenvirus. Maar eerst duiken we in de berichtgeving over een actueel onderwerp: het WK voetbal. We bespreken hoe in de berichtgeving over rellen na wedstrijden een automatische link wordt gelegd met afkomst, er gesproken wordt over de eerste vrouwelijke scheidsrechter op het toernooi en de westerse blik op Afrikaanse en Aziatische voetbalteams. Hot topic van vorige maand was het (seksueel) wangedrag en misbruik in de mediawereld. We doen in deze aflevering nog een aanvulling hierop die we toen zijn vergeten.
S4 - P1 - Bonte Was
In onze eerste Bonte Was van 2023 duiken we in koloniaal en racistisch taalgebruik in de media. Helaas verscheen het n-woord onlangs nog voluit in het nieuws. Maar er is ook goed nieuws rondom taal in de media: Trouw stopt met het woord ‘blank’, ook in columns en ingezonden brieven. We bespreken of we dat laatste een goede of slechte zaak vinden. Een beladen woord uit het Sranan Tongo blijft maar terug komen, dus vertellen wij nogmaals waarom dat je dat toch beter niet kan zeggen. Onze eerste Bonte Was Podcast gast, Madeleijn van den Nieuwenhuizen, schreef in haar laatste column voor het NRC over ‘Nepo Baby’s’, maar vergat één belangrijke neo baby te noemen. Naar aanleiding van nepotisme in de media delen we hoe we zelf in de media terechtkwamen en waarom de journalistiek nog steeds een moeilijk toegankelijk vakgebied is.
S4 - P2 - Bonte Was
Jaaaa, we hebben deze aflevering EINDELIJK weer een Bonte Was gast! Lisa Jansen, ook bekend als Big Vegan Sister, is schrijver, trainer en medeoprichter van Studio Stoofpot, waarmee ze welwillende organisaties helpt inclusiever en toegankelijker te worden. We bespreken met haar hoe de beeldvorming over dikke en gehandicapte mensen eruit ziet in media en we hebben het over onze worstelingen met validistisch taalgebruik, iets waar we in een eerder seizoen ook al over nadachten. Mede dankzij Lisa namen we onze tagline ‘hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media’ kritisch onder de loep. Daar komen we nu met zijn drieën op terug. Krijgt het kwartet dat we altijd met onze gasten spelen een nieuwe naam? Je hoort het in deze aflevering!
S4 - P3 - Bonte Was
Je favoriete vlekverwijderaars bespreken in deze derde Bonte Was Podcast van het jaar onder andere berichtgeving over Internationale Vrouwendag. Wordt in de media weer vooral aandacht gegeven aan witte vrouwen op zo’n dag? Ook hebben we het over de ongepaste reactie van de NOS Sport hoofdredactie op het jarenlange grensoverschrijdende gedrag. Ze zijn ‘geschokt’, maar waar hebben we dat al eens eerder gehoord? Verder delen we een incident uit de foodjournalistiek. Jurino Ignacio, oprichter van foodblog www.antilliaans-eten.nl en kookboekenschrijver over de Caribische keuken, gaat zijn eigen serie uitbrengen nadat 24Kitchen zijn boek als decoratie wilde gebruiken in een ander nog te maken kookprogramma.
S4 - P4 - Bonte Was
Deze keer behandelen we in Bonte Was Podcast hardnekkige vlekken (en ook schone wasjes) in de reclamewereld met Chee-Han Kartosen-Wong. Zij is filmeditor met een focus op commercials en van haar willen we weten hoe het eigenlijk zit met diversiteit en inclusie in de reclamewereld, op het scherm en daarachter? Chee-Han vertelt ons over vooroordelen en struggles in haar jeugd, tijdens haar studies en in de reclamesector die haar carrièrepad hebben beïnvloed. We spelen het Hardnekkige Vlekken Kwartet waarin Chee-Han een voorbeeld geeft van een seksistische en stereotyperende Hornbach-commercial, One’sy moe wordt van alle zwarte mensen in reclames en Zoë boos is op haar favoriete tamponmerk. En we bespreken de nieuwe humoristische NPO-serie Cast, over een castingbureau waarvan de directeur (en alle medewerkers) door een Me Too-affaire in opspraak zijn geraakt. Geslaagde poging of wordt ‘woke zijn’ juist belachelijk gemaakt? Je hoort het in deze aflevering!
S4 - P5 - Bonte Was
In deze bonusaflevering praten we nog even door met onze gast van de vorige keer. Chee-Han Kartosen-Wong is namelijk niet alleen een te gekke filmeditor maar samen met haar man Reza Kartosen-Wong probeert ze ook op andere manieren het medialandschap diverser en inclusiever te maken, bijvoorbeeld door kinderboeken te schrijven. Ze vertelde ons er alles over in Bonte Was Podcast Extra Spoelen!
S4 - P6 - Bonte Was
Howdy luisteraars! Zoë was nog een beetje jetlagged van haar vakantie in Texas, maar we doken toch met z’n tweetjes de studio in om een wasje te draaien. We vieren deze keer veel wins van de afgelopen maand zoals bijvoorbeeld de DDG (Dutch Directors Guild) Award voor beste podcast-/radioregie die Çiğdem Yüksel en Maartje Duin wonnen met hun podcast Moslima. We zijn blij met de minder ‘usual suspects’ aandacht voor 4 en 5 mei, maar iets minder met de term ‘Suikerfeest’. Helemaal verdrietig worden we van de racistische reacties op het lintje dat activist Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet ontving. We staan stil bij de rol die media hierin hebben (gespeeld). Ook spreken we onze twijfel uit over het gebruik van kunstmatige intelligentie voor protestbeelden door Amnesty International. Natuurlijk sluiten we positief af, deze keer met twee kijktips: een uit de VS en een uit ons eigen land.

Beschikbaar via

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials