Audiohuis – Bonte Was

Audiohuis – Bonte Was
1 S3 - P6 - Bonte Was
31:22
2 S3 - P7 - Bonte Was Najaarsspecial
40:51
3 S4 - P1 - Bonte Was
24:45

Over De Podcast

Bonte Was Podcast is hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media. Tijdens deze podcast gaan One’sy Muller en Zoë Papaikonomou op constructieve en humoristische wijze met hun gasten in gesprek over blinde vlekken in de media.
Twitter: @BonteWasPodcast.

Van
Soort podcast
Release Date
2 December
Host(s)
One’sy Muller & Zoë Papaikonomou

Omschrijving

S3 - P6 - Bonte Was
Volgende maand krijg je van ons een eindejaarsspecial, maar daarvoor duiken we eerst de (echte!) studio in voor een gewoon wasje. We bespreken hoe de koppen in Nederlandse kranten druipen van de framing in de berichtgeving over Kick Out Zwarte Piet demonstranten die Staphorst probeerden te bereiken. Uiteraard hebben we het over ‘de kwestie De Wereld Draait Door’ en of we zelf hufterig en giftig gedrag hebben ervaren op onze werkplekken in de media. Ook komt aan bod hoe weinig sensitief de EO is geweest bij het plaatsen van social posts over de webserie Kofi’s Tori. Daarmee hebben ze voor acteur Daniel Kolf, hoofdpersoon in de serie over de slavernij in Suriname, letterlijk een onveilige situatie gecreëerd die voorkomen had kunnen worden. Gelukkig is er ook altijd positief nieuws uit medialand. We geven beiden tips, waaronder de serie Poldermocro’s, waarin zes Marokkaans-Nederlandse jongeren in Marokko op zoek gaan naar hun identiteit.
S3 - P7 - Bonte Was Najaarsspecial
In deze Bonte Was Eindejaarsspecial blikken we terug op de meest indrukwekkende mediamissers- en opstekers van 2022 zoals de Op1 talkshow vanuit Ter Apel, Oekraïne en het apenpokkenvirus. Maar eerst duiken we in de berichtgeving over een actueel onderwerp: het WK voetbal. We bespreken hoe in de berichtgeving over rellen na wedstrijden een automatische link wordt gelegd met afkomst, er gesproken wordt over de eerste vrouwelijke scheidsrechter op het toernooi en de westerse blik op Afrikaanse en Aziatische voetbalteams. Hot topic van vorige maand was het (seksueel) wangedrag en misbruik in de mediawereld. We doen in deze aflevering nog een aanvulling hierop die we toen zijn vergeten.
S4 - P1 - Bonte Was
In onze eerste Bonte Was van 2023 duiken we in koloniaal en racistisch taalgebruik in de media. Helaas verscheen het n-woord onlangs nog voluit in het nieuws. Maar er is ook goed nieuws rondom taal in de media: Trouw stopt met het woord ‘blank’, ook in columns en ingezonden brieven. We bespreken of we dat laatste een goede of slechte zaak vinden. Een beladen woord uit het Sranan Tongo blijft maar terug komen, dus vertellen wij nogmaals waarom dat je dat toch beter niet kan zeggen. Onze eerste Bonte Was Podcast gast, Madeleijn van den Nieuwenhuizen, schreef in haar laatste column voor het NRC over ‘Nepo Baby’s’, maar vergat één belangrijke neo baby te noemen. Naar aanleiding van nepotisme in de media delen we hoe we zelf in de media terechtkwamen en waarom de journalistiek nog steeds een moeilijk toegankelijk vakgebied is.

Beschikbaar via

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials