Audiohuis & VBK AudioLab – Van God Los

Audiohuis & VBK AudioLab – Van God Los
1 Opgroeien met God
40:03
2 Anders dan de rest
33:41
3 De coming out
33:49
4 (On)voorwaardelijke liefde
46:43
5 Littekens, gemis en levenslessen
40:47

Over De Podcast

In deze podcastserie gaan auteur en columnist Lale Gül en journalist/auteur Ronit Palache samen in gesprek met mensen die zich van god los voelen. Een – vaak onzichtbare – strijd achter Nederlandse voordeuren. Hoe is het om als kind naar bed te gaan met het idee dat God al heeft bepaald of jij naar de hel of hemel gaat? Hoe voelt het om door mensen die je dierbaar zijn als afvallige te worden bestempeld? In vijf afleveringen komen geloofsverlaters (soms anoniem) en een expert aan het woord over onderwerpen als opgroeien met God, afscheid moeten nemen van familie en dierbaren en het opbouwen van een nieuw leven en identiteit in een wereld die zo anders is dan die waar je in opgroeide.

Van God Los is ontwikkeld door Audiohuis, VBK Audiolab en Kosmos Uitgevers.

Beluister de podcast via je favoriete podcast-app en blijf automatisch op de hoogte van nieuwe afleveringen.

Soort podcast
Release Date
20 October
Host(s)
Lale Gül & Ronit Palache

Omschrijving

Opgroeien met God
Hoe is het om op te groeien met God? Als iedereen om je heen, alle activiteiten, alle gesprekken, alles verweven is met het geloof. Als de regels in jouw wereld gedicteerd worden door een onzichtbare macht. Hoe voelt dat voor een kind? Lale Gül en Ronit Palache trappen in deze eerste aflevering de podcastserie Van God Los af met een gesprek over hun achtergronden. Lale, bekend van de bestseller Ik ga leven, vanuit de Islam, en Ronit vanuit het Jodendom. Daarna leren we Ayda, Micha, Mathilde, Rayan, Daniella en Fieke kennen. Via hun verhalen over het geloof horen we hoe bepaalde overtuigingen grip hadden op hun jonge levens. Van angst voor de hel voor het slapengaan - want wat als je in de nacht zou overlijden? Tot stiekem een broodje ham eten op school, of stiekem Harry Potter lezen. Maar ook zijn er feesten, tradities, familie... en heel veel strenge regels in een gemeenschap die je heel goed in de gaten houdt.
Anders dan de rest
Zou God het echt erg vinden als je 'verkeerd' bidt, terwijl je daar wel met de beste intenties staat? Wil God echt dat we op een bepaalde tijd thuis zijn, elke week een lange dag rusten, of ons op een bepaalde manier kleden? Waarom zorgt God niet voor iedereen op aarde, hoezo is er honger en armoede? Zou God echt niet willen dat meisjes op een warme zomerse dag van het strand genieten? In deze tweede aflevering van Van God Los verkennen Lale en Ronit hoe het is om anders te zijn dan de rest. En hoe hoe het voelt wanneer de twijfel toeslaat. Want wat thuis wordt verteld, dat blijkt in de buitenwereld niet iedereen te geloven. Via de verhalen, en de vragen, van Ayda, Micha, Mathilde, Rayan, Daniella en Fieke word je meegenomen in de ontdekking dat er misschien een wereld zonder God bestaat. En dat je in die wereld echt jezelf zou kunnen zijn.
De coming out
Als je hele wereld draait om die ene God, terwijl jij steeds sterker beseft dat je dat niet meer wilt en niet meer voelt: wat doe je dan? Durf jij voor jezelf te kiezen? Wanneer ga je het vertellen? Ga je het wel echt vertellen? Een coming out betekent ook losmaken. En afscheid. Hoe bereid je je voor? Kan dat überhaupt? Op de angst voor het onbekende, boosheid, onbegrip, het verdriet van je ouders en de afwijzing. Deze pijnlijke strijd kan zelfs leiden tot depressies. Hoeveel is vrijheid je waard? In deze derde aflevering van Van God Los hoor je hoe Ayda, Micha, Mathilde, Rayan, Daniella en Fieke hiermee omgingen en wat de gevolgen waren voor hun levens.
(On)voorwaardelijke liefde
De liefde van ouder voor kind is onvoorwaardelijk, toch? Of niet? Deze aflevering van Van God Los gaat over liefde. Voorwaardelijk en onvoorwaardelijk. Wat doet het met je als je merkt dat je ouders en familie alleen van je houden als je je gedraagt zoals zij willen? Is de band te herstellen, of weegt Gods oordeel toch zwaarder dan eigen bloed voor gelovige familieleden? De effecten van voorwaardelijke liefde kunnen grote impact hebben op hoe jij in je leven en in relaties staat. In een indringend gesprek vertelt Lale aan Ronit wat dit met haar heeft gedaan. En ook Ayda, Micha, Mathilde, Rayan, Daniella en Fieke vertellen over hun ervaringen met liefde in de nasleep van hun religieuze achtergronden.
Littekens, gemis en levenslessen
In de vijfde en afsluitende aflevering van Van God Los maken we de balans op: wat heeft het loslaten van God gebracht? Vanuit een omgeving waarin alles voor je werd bepaald, sta je er opeens alleen voor. Lale en Ronit praten over hun gemis en ook Fieke, Ayda, Daniella, Micha, Mathilde en Rayan vertellen hoe het is om op eigen benen te staan en trouw te blijven aan jezelf. Was het kiezen voor jezelf het waard?

Beschikbaar via

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials