Audiohuis & VBK AudioLab – Discomfort Zone

Audiohuis & VBK AudioLab – Discomfort Zone
1 S1 - Aflevering 1
Angelique Houtveen
31:05
2 S1 - Aflevering 2
Onno Aerden
43:11
3 S1 - Aflevering 3
Eveline Helmink
40:56
4 S1 - Aflevering 4
Hans Busstra
40:17
5 S1 - Aflevering 5
Liesbeth Kamerling
40:56
6 S2 - Aflevering 1
Aukje Nauta
34:50
7 S2 - Aflevering 2
Eric Spring in 't Veld
37:34
8 S2 - Aflevering 3
Frank Meester
38:00
9 S2 - Aflevering 4
Cielke Sijben
38:57
10 S2 - Aflevering 5
Esmee Langereis
38:34
11 S2 - Aflevering 6
Femke Krijger
40:31
12 S2 - Aflevering 7
Marian Mudder
44:30
13 S2 - Aflevering 8
Baptist de Pape
36:11

Over De Podcast

Discomfort Zone, is de podcast over zingeving voor de nuchtere luisteraar. Iedere aflevering begint op een keerpunt in het leven van een gast, zo’n ongemakkelijk moment waarvan je denkt: Hoe ben ik hier in hemelsnaam beland?

Journalist en auteur Rachel van de Pol gaat op zeer persoonlijke wijze in gesprek met gasten over de lessen en inzichten die vanuit dat ongemak werden gevonden. Een spirituele zoektocht ontstaat niet uit het niets. Achter alle ‘zweverige’ gekte schuilen menselijke verhalen die gaan over de ups en downs van het echte leven.

In het eerste seizoen spreekt Rachel met radio dj Angelique Houtveen, auteur Onno Aerden, hoofdredacteur van Happinez Eveline Helmink, documentairemaker Hans Busstra en acteur en auteur Liesbeth Kamerling.

Discomfort Zone is een gezamenlijke productie van Audiohuis en VBK AudioLab.

Van
Soort podcast
Release Date
3 November
Host(s)
Rachel van de Pol

Omschrijving

S1 - Aflevering 1
S1 - P1: In 2014 staat radiomaker Angelique Houtveen op een kruispunt in haar leven: ze twijfelt over haar relatie en zoekt een oplossing. Ze geeft zich op voor een lichaamsgerichte retraite met het idee dat ze binnen de week antwoord zal krijgen op haar vraag: wel of niet doorgaan? Het loopt iets anders en ze komt tot verrassende inzichten.
S1 - Aflevering 2
S1 - P2: Auteur en ondernemer Onno Aerden geniet een vijf-sterrenleven, tot hij op 43-jarige leeftijd al zijn ankers losslaat. Zijn huwelijk eindigt, hij verlaat zijn baan als uitgever en verhuist naar een andere stad. Dit "catharis-jaar" is het begin van een zoektocht naar een bestaan waarin Onno durft te leven naar zijn eigen diepste waarden in plaats van naar de behoeften van anderen. De lessen hieruit heeft Onno verwerkt in zijn boek De Kampvuurvraag.
S1 - Aflevering 3
S1 - P3: In de zomer van 2017 krijgt Eveline Helmink, hoofdredacteur van Happinez, een verontrustend telefoontje van haar vader. 'Mama is weg,' zegt hij. Er is nog geen diagnose, maar het woord dementie hangt als een donkere wolk boven het leven van haar moeder. Eveline vertelt in deze aflevering van Discomfort Zone over het hobbelige pad dat ze vanaf dat moment moet nemen in het ziekteproces van haar moeder en de lessen die ze ontdekt over liefde als je moeder letterlijk niet meer 'ik hou van je' kan zeggen. Van Eveline Helmink, journalist en bladenmaker, verscheen onlangs het boek Niet Vergeten, een troostboek voor naasten van mensen met dementie. Ze werkt als hoofdredacteur bij Happinez en schreef eerder Handboek voor Mindere Dagen.
S1 - Aflevering 4
S1 - P4: Filmmaker Hans Busstra kampt al jaren met somberheidsklachten. Psychotherapie helpt, maar de wolk van zinloosheid in zijn hoofd blijft. Tot hij leest over veelbelovend wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica bij depressie. Dat doet hem besluiten deel te nemen aan een ayahuasca-ceremonie, die zijn kijk op het leven voorgoed verandert. Vanaf dat moment probeert hij via de wetenschap te achterhalen wat hij nou heeft gezien tijdens zijn trip. Want één ding weet Hans zeker: er is iets mysterieus aan de hand met ons bewustzijn.Hans Busstra is essayist bij Essentia Foundation en regisseur bij onderzoeksjournalistieke programma’s als VPRO Tegenlicht, De Keuringsdienst van Waarde en 2DOC. Zijn documentaire ‘Zero-Days’ leidde tot kamervragen over de wijze waarop de Nederlandse veiligheidsdiensten hacken en in 2017 was zijn uitzending Cyberjihad over de storytelling van IS de Nederlandse inzending voor de Emmy’s.
S1 - Aflevering 5
S1 - P5: Actrice en schrijfster Liesbeth Kamerling houdt niet van hallucineren en vieze drankjes. De psychedelische Ayahuasca-thee lijkt haar daarom geen goed idee. Maar wanneer steeds meer mensen in haar omgeving vertellen over hun positieve ervaringen, gaat ze toch overstag. In deze aflevering vertelt ze over de levensveranderende inzichten die ze opdeed tijdens haar eerste ceremonie en de vele die volgden. 'Ik realiseerde me dat ik nooit alleen was, want ik was altijd met mezelf. En toen dacht ik: ik vind mezelf best heel prettig gezelschap. Sindsdien ben ik liever voor mezelf.'Verder spreken we over haar nieuwste boek ‘Uit Je Dip Gaan’ waarin ze een lans breekt voor het bespreekbaar maken van neerslachtige gevoelens. En de vele manieren die er zijn om daar wat aan te doen. Ook praten we over de hardnekkige aanstellerige zweem rond hoogsensitiviteit. En hoe de wetenschap daar langzaam verandering in brengt.
S2 - Aflevering 1
S2 - P1: Bij Aukje Nauta regeert de schaamte; ze voelt zich een nep professor en schaamt zich voor haar eenzaamheid als single zijnde. Tot ze op een donkere katerige ochtend in januari 2017, het jaar dat ze vijftig gaat worden, een radicaal besluit neemt. Ze vraagt een bevriend schrijver om haar in datzelfde jaar in de echt te verbinden en ze nodigt 106 vrienden uit. En dat terwijl ze nog geen idee heeft met wie ze gaat trouwen! Het is het begin van een avontuur waarin Aukje leert te breken met de schaamte en met vallen en opstaan een liefdevolle relatievorm vindt die bij haar past. Aukje is psycholoog, bijzonder hoogleraar, organisatieadviseur en voormalig kroonlid van de SER. Ze is ook auteur van het boek Nooit meer doen alsof, waarin ze de schoonheid van schaamte laat zien en toont hoe je van schaamte je kracht maakt.
S2 - Aflevering 2
S2 - P2: Samen met zijn vriendin introduceert ondernemer en muzikant Eric Spring in 't Veld het fenomeen van de escape room in Nederland. Het slaat in als een bom. Hun twee spelkamers zitten altijd vol en bezoekers zijn lyrisch. Maar Eric wil het beter en groter. The Dome, hun derde kamer, moet de beste escape room ter wereld worden. Twee jaar, een kapotte relatie en zes ton verder, gaat de kamer eindelijk open. Maar het blijkt een flop. Volledig opgebrand vertrekt Eric naar Thailand, waar hij een onverwacht "wondertje" vindt in een tempel op het eiland Koh Phangan. Eric Spring in ’t Veld is drummer en ondernemer. Hij is oprichter van de Pop Music Academy en Escaperoom.nl. Momenteel probeert hij Nederlanders aan de Innerwalk te krijgen, een soort bootcamp voor je bewustzijnsspier.
S2 - Aflevering 3
S2 - P3: Filosoof en muzikant Frank Meester wilde vroeger een man uit één stuk zijn. Zo’n filmheld die weet waar hij voor staat en niet bang is om te vertellen hoe de wereld in elkaar steekt. Zelf schippert Frank namelijk overal tussenin. 'Beetje' is dan ook zijn lijfwoord. Zijn inconsequentie zit hem dwars... Totdat hij op 17 september 2019 tijdens het opruimen van zijn bureau een Eureka-moment heeft en hij de geboorte ziet van zijn eigen filosofische stroming: het inconsequentialisme. In deze aflevering van Discomfort Zone vertelt Frank hoe je betekenisvol inconsequent kunt leven in een wereld waarin verwacht wordt dat je consequent bent. Frank Meester is filosoof, muzikant en auteur van meerdere boeken, onder meer Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen, een pleidooi voor een lichter leven waarin we niet altijd consequent hoeven te zijn. Het kinderboek Hoe voed ik mijn ouders op dat hij samen met Stine Jensen schreef werd bekroond met een Vlag en wimpel van de Griffeljury.
S2 - Aflevering 4
S2 - P4: Cielke Sijben werkt vier jaar lang als side kick van Ruud de Wild mee aan een van de best beluisterde radioprogramma’s van Nederland. Hier komt eind 2020 - zonder enige verklaring van Ruud - een einde aan. Cielke moet per direct stoppen. Een paar maanden later wordt ze door Radio 2 gebeld. Of ze een show met Paul Rabbering wil maken? Cielke zegt enthousiast ja. Maar na negen maanden komt ook hier weer een abrupt einde aan. Voor een tweede keer wordt ze met een pennenstreep aan de kant gezet. Cielke deelt in deze aflevering van Discomfort Zone wat dit dubbele ontslag met haar zelfbeeld deed, haar kijk op de dynamiek en machtsverhoudingen in de radiowereld en wat deze 'bittere' pil haar uiteindelijk gebracht heeft. Cielke Sijben is bekend geworden als radio-dj en sidekick bij de KRO NCRV en AVROTROS. Tegenwoordig maakt ze samen met Marleen Dijkhoff de goedbeluisterde De Ayurveda Podcast en in het najaar verschijnt haar boek Alles over ayurveda
S2 - Aflevering 5
S2 - P5: Esmee Langereis is wijnjournalist en houdt wel van een glaasje. Totdat ‘fucker Henk’ om de hoek komt kijken; een kwaadaardige tumor in haar darmen. Wanneer een operatie haar leven kan redden, neemt ze een besluit. Om zo goed mogelijk de operatie door te komen, wordt ze een "yogakut" en stopt ze met mindless drinken. Maar in een maatschappij waarin alcohol bijna vanzelfsprekend gekoppeld is aan ons sociale leven, is dat niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je werkzaam bent in de wijnwereld...Esmee Langereis is journalist en columnist. Ze schrijft onder andere voor Make Me Wine, NRC Handelsblad, Miljuschka Magazine en De Smaak van Italië.
S2 - Aflevering 6
S2 - P6: Als kind krijgt Femke Krijger te horen dat ze langzaam haar zicht en gehoor zal verliezen door het syndroom van Usher, een erfelijke en progressieve aandoening. Ze besluit ten volle van het leven te genieten, maar in 2004 wordt haar leven tot een halt geroepen. Ze wordt afgekeurd op haar werk. Alle beelden die ze van zichzelf had - aantrekkelijke partner, avontuurlijke moeder, intelligente werknemer en sprankelende vriendin - lijken niets meer dan wanen uit een verloren wereld. In deze aflevering van Discomfort Zone vertelt Femke over de manier waarop zij de wereld waarneemt en hoe zij de kracht heeft gevonden in nieuwe zintuigen.Femke Krijger is lichaamsgericht trainer, internationaal onderzoeker op het gebied van waarneming en doof blindheid en auteur van het boek De evenwichtskunstenaar. Daarnaast geeft Femke Shiatsu behandelingen en Do-In Yoga, waarin ze contact maakt met mensen door van binnenuit waar te nemen
S2 - Aflevering 7
S2 - P7: Marian Mudder kampt met levensangst. Dit uit zich in overmatige schuldgevoelens, chronisch energiegebrek, schaamte en ingewikkelde relaties. Ze probeert de meest uiteenlopende therapieën en verslindt alle zelfhulpboeken, maar het enige wat ze beter gaat begrijpen, is wat er met haar mis is. Totdat ze twee keer achter elkaar geconfronteerd wordt met een groot verlies, en Marian besluit iets heel ongewoons te doen. Namelijk, helemaal niets.Marian Mudder is therapeut, EFT-behandelaar en mindfulness-trainer, gespecialiseerd in angstproblematiek. Ze is tevens actrice en auteur van meerdere boeken, waaronder Sofasessies en Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie.
S2 - Aflevering 8
S2 - P8: Baptist de Pape komt uit een familie van artsen en advocaten en alles wijst erop dat Baptist deze lijn voort gaat zetten. Zelf heeft hij ook altijd geloofd dat een succesvolle carrière als advocaat voor hem is weggelegd, totdat zijn hart hem iets anders vertelt. Hij stuit op een gesprek tussen Oprah Winfrey en Eckhart Tolle over het vinden van je werkelijke doel in het leven. Op dat moment voelt hij dat zijn doel heel anders is dan hij zijn leven lang heeft geloofd…Baptist de Pape is filmmaker en auteur van de bestseller The Power of the Heart en zijn nieuwste boek Leer manifesteren zoals Oprah Winfrey en J.K. Rowling. Voor de film van The Power of the Heart reisde hij de wereld rond om de grootste leermeesters te interviewen, waaronder Maya Angelou, Paulo Coelho, Deepak Chopra en Jane Goodall. Allen werkten ze samen om te laten zien dat de onvoorstelbare kracht van het hart naar het ware doel van ieders leven kan leiden.

Beschikbaar via

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials