Audiohuis & VBK AudioLab – Sophie en Coco naar het einde van de loonkloof

Audiohuis & VBK AudioLab – Sophie en Coco naar het einde van de loonkloof
1 Waarom vrouwen minder verdienen
28:50
2 Wat kunnen we leren van IJsland?
31:23
3 Waarom zijn we niet massaal boos?
26:56
4 Wat gaan we er eraan doen?
33:26

Over De Podcast

Vrouwen verdienen nog steeds veel minder geld dan mannen, ook als ze hetzelfde werk doen. In een werkend leven telt het verschil gemiddeld op tot €300.000. En dat terwijl gelijke beloning een grondrecht is. Dat is toch om boos van te worden? In deze podcast nemen Sophie van Gool en Coco van Beveren je mee in hun strijd voor gelijke beloning. Ze onderzoeken hoe het gesteld is met de loonkloof in Nederland en hoe het komt dat die nog steeds niet is opgelost. En ze reizen naar IJsland, waar vrouwen in 1975 het land platlegden met een vrouwenstaking. Wat kunnen we daarvan leren? En lukt het om ook Nederland in actie te krijgen? In de aanloop naar de landelijke actie ‘Ik verdien meer’ doen Sophie en Coco verslag van hoe het staat met de loonkloof en hoe het beter kan. Een productie van VBK AudioLab, Audiohuis en Business Contact.

Van
Release Date
27 October
Host(s)
Sophie van Gool en Coco van Beveren

Omschrijving

Waarom vrouwen minder verdienen
Wat is de loonkloof precies, en hoe staan we ervoor in Nederland? Sophie en Coco gaan op zoek naar de feiten en de cijfers, praten met mensen op straat en delen ervaringen van vrouwen die te maken kregen met ongelijke beloning. Verhalen en ervaringen die je niet zou verwachten – en die de noodzaak voor actie heel duidelijk maken.
Wat kunnen we leren van IJsland?
Op naar IJsland! Sophie en Coco stappen in het vliegtuig om meer te weten te komen over de vrouwenstaking in 1975. Op die dag legde 90 procent van alle vrouwen in IJsland het werk neer om te demonstreren voor gelijke beloning. Hoe kwam die actie tot stand en hoe zag de dag eruit? En wat voor effect had de staking? Is IJsland echt zo'n walhalla van gelijkheid tussen man en vrouw? Sophie en Coco interviewen vrouwen die indertijd betrokken waren bij de demonstratie, maar spreken ook jonge IJslanders over de huidige situatie.
Waarom zijn we niet massaal boos?
Als je het gesprek over gendergelijkheid op gang brengt, krijg je bijna altijd te maken met lacherige of zelfs boze reacties. Niet boos om het feit dat er nog steeds een loonkloof is, maar boos omdat we niet zo moeten zeuren. Hoe ga je hiermee om? En waarom zijn we eigenlijk niet wat bozer met z'n allen? Sophie en Coco vragen het mensen op straat en gaan te rade bij Agnes Jongerius. En het is tijd voor een heuse quiz: welke vijf types zijn er te onderscheiden in het gesprek over de loonkloof, welke argumenten gebruiken ze en hoe kun je het best met ze in discussie gaan?
Wat gaan we er eraan doen?
Het is duidelijk: we moeten zelf in actie komen! Maar heeft het wel zin om de straat op te gaan? Hoe voer je effectief actie – op kleine én op grote schaal?

Beschikbaar via

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials