Audiohuis & VBK AudioLab – De Laatste Dag

Audiohuis & VBK AudioLab – De Laatste Dag
1 De aanloop
20:11
2 Een soort rockster
27:50
3 Dit is helemaal fout
20:54
4 Nieuws maken, ook nu
33:43

Over De Podcast

Op 6 mei 2002 trekt een dan nog onbekende jongeman op de parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum zijn pistool en vuurt zes schoten af op Pim Fortuyn. De moord veroorzaakte een schokgolf in Nederland. Iedereen weet nog waar hij was en wat hij deed toen het nieuws bekend werd. Dat geldt des te meer voor de mensen die op 6 mei aanwezig waren in en om het gebouw van 3FM, waar Fortuyn vlak voor zijn dood te gast was bij de radioshow van Ruud de Wild. Paul van der Lugt was destijds de zendercoördinator van 3FM en maakte het drama van dichtbij mee. Hij spreekt met andere directe betrokkenen, waaronder Claudia de Breij, Herman van der Zandt, Filemon Wesselink en Hans Smolders, de chauffeur van Fortuyn, over hoe zij die dag hebben beleefd. Een reconstructie van de laatste dag van Pim Fortuyn, door de ogen van de mensen die erbij waren.

Soort podcast
Release Date
2 May
Host(s)
Paul van der Lugt

Omschrijving

De aanloop
In de maanden voor de moord krijgt Pim Fortuyn een popsterachtige populariteit. Heel Nederland is met Fortuyn bezig. Vooruitlopend op de verkiezingen organiseert 3FM het programma ‘Politiek in duidelijke taal’: gesprekken met de lijsttrekkers van de verschillende politieke partijen die de luisteraars van 3FM moeten interesseren voor politiek. Ruud de Wild bereidt zich grondig voor. De lijsttrekker van D66, Thom de Graaf, is de eerste gast. En dan, op 6 mei, komt Pim Fortuyn, de lijstrekker van de LPF. Het team van 3FM is er klaar voor, maar Fortuyn zelf is steeds meer bezorgd om zijn veiligheid.
Een soort rockster
De ochtend van 6 mei blijkt uit de peilingen dat de LPF misschien wel de grootste partij gaat worden in de verkiezingen die ruim een week later zullen plaatsvinden. Die middag is dus mogelijk de toekomstige premier van Nederland te gast bij 3FM. Iedereen op de redactie loopt op zijn tenen. Claudia de Breij ontmoet Fortuyn in de wandelgangen en is onder de indruk, ook medepresentator Jeroen Kijk in de Vegte voelt de spanning. Als de uitzending begint, gaat Ruud de Wild er met gestrekt been in.
Dit is helemaal fout
Als je nog nooit pistoolschoten hebt gehoord, zou je ze dan herkennen? Zou je beseffen wat er gebeurt als ze een paar meter bij je vandaan werden afgevuurd? Na de uitzending loopt Pim Fortuyn met Ruud de Wild de parkeerplaats op. Er komt een man met een petje aan lopen. Hij richt zijn arm op Fortuyn en de schoten vallen. Fortuyn zakt in elkaar, de dader rent weg, de chauffeur van Pim Fortuyn zet de achtervolging in. Wat doe je als iemand met wie je net nog een vrolijk gesprek hebt gehad plotseling koelbloedig wordt neergeschoten? Iedereen reageert anders.
Nieuws maken, ook nu
Pim Fortuyn is neergeschoten en ligt op de parkeerplaats van het Mediapark. Claudia de Breij en Isabelle Brinkman starten de volgende uitzending, vanuit de studio hebben ze zicht op de parkeerplaats. Wie is er bij Pim Fortuyn, in afwachting van de hulpdiensten? Het is een chaos, maar ondertussen klopt de wereldpers op de deur en moet er nieuws worden gemaakt. Presentator Herman van der Zandt geeft nieuwsupdates op de zender, terwijl zijn collega’s vanaf de parkeerplaats voor Radio 1 verslag doen van het drama dat zich daar afspeelt.

Beschikbaar via

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials