Audiohuis

NieuwsAudiohuis presenteert: ‘Wat zeg je nou?’

Audiohuis presenteert: ‘Wat zeg je nou?’

In de nieuwe podcast ‘Wat zeg je nou?’ onderzoeken journalisten Jessica van Spengen en Maaike Baan wat taal met jou én anderen doet.

Gezonder leven, mediteren of meer sparen: het zijn bekende doelen of voornemens. ‘Anders praten’ zie je zelden in zo’n lijstje staan. En dat is zonde, want de woorden die je kiest beïnvloeden wel degelijk je gedrag en hoe je je voelt.

De taal is zo krachtig, maar hoe vaak ben je je daar nu echt van bewust. In de podcast ‘Wat zeg je nou?’ onderzoeken Jessica en Maaike wat de invloed is van taal en hoe ver die reikt. En hoe je die kracht zelf kunt toepassen.

In iedere aflevering duiken ze in een woord of taalaspect dat iedereen wel kent of gebruikt, vaak zonder stil te staan bij de impact ervan. Wat doet het bijvoorbeeld met jou en de mensen in je omgeving als je voortdurend ‘sorry’ zegt? Spoiler alert: je kan er onzeker door overkomen.

Waarom zeg je soms ‘je’ als je eigenlijk ‘ik’ bedoelt? Een klein verschil dat ook veel impact kan hebben. Zo zouden voetbalinterviews een heel andere dynamiek krijgen, wanneer spelers in de ik-vorm gaan praten. ‘Je krijgt die bal mooi aangespeeld, maar dan schiet je hem er toch naast’ doet iets anders met de speler én de luisteraar dan wanneer de voetballer zegt: ‘dan schiet ik hem er toch naast’.

En als je wakker wordt met het gevoel dat de dag bij voorbaat al is mislukt, kun je dat dan omdraaien door tegen jezelf te praten?

‘Wat zeg je nou?’ is een podcastreeks van Audiohuis. Om de week verschijnt een nieuwe aflevering op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials