Audiohuis

NieuwsHoe lang moet een podcast duren?

Hoe lang moet een podcast duren?

Is er een ideale lengte voor een podcast? Daar is niet één, twee, drie een antwoord op te geven.

Uit wetenschappelijk onderzoek van Amanda Brouwers en Bob den Hartog uit 2019 blijkt dat de gemiddelde podcast iets korter duurt dan drie kwartier. Ook geeft 42% van de respondenten uit hetzelfde onderzoek aan dat er voor hen geen ideale podcastlengte is. Als je kijkt naar de top tien van de Spotify Podcast Top 100, zie je dat de lengte van de podcasts varieert tussen de twintig minuten en twee uur. Hoe bepaal je met al deze verschillen hoelang je podcast moet worden? Dat doe je aan de hand van de verschillende factoren.

Inhoud van je podcast

Maak je een podcast over een algemeen onderwerp? Dan geldt: hoe algemener het onderwerp, hoe lager de bereidbaarheid om te luisteren. Maak je een dagelijkse podcast met nieuwsupdates over de showbizz? Dan kan je aan tien minuten al voldoende hebben. Is je podcastonderwerp niche? Dan geldt: hoe specifieker de niche, hoe minder de lengte van je podcast uitmaakt.

Doelgroep van de podcast

De respondenten van het onderzoek van Brouwers en den Hartog die wél een ideale podcastlengte aangaven, kozen voor maximaal dertig minuten óf voor drie kwartier tot een uur. Dit verschil heeft waarschijnlijk te maken met de doelgroep van een podcast. De spanningsboog van jongeren is aanzienlijk korter dan die van volwassenen, namelijk dertig minuten tegenover drie kwartier. Als je een podcast maakt voor een jonge doelgroep, doe je er dus goed aan om die korter te maken dan voor een volwassen doelgroep. Je kan natuurlijk wel trucjes toepassen om de spanningsboog van je luisteraars te vergroten, door verschillende geluidjes, bumpers en muziek te gebruiken óf door je podcast in te delen met verschillende formats.

Format van je podcast

Ben je van plan mensen te interviewen in je podcast? Dan heb je al snel meer tijd nodig om de diepte in te kunnen gaan. De lengte van de podcast is dus ook afhankelijk van het type format van de reeks. Zo wordt bij een een solo podcast– een podcast met slechts één persoon in de aflevering juist aangeraden de aflevering zo kort mogelijk te houden, omdat mensen moeite hebben om lang geconcentreerd naar één stem te luisteren.

‘Zo lang als nodig is, en geen minuut langer.’

James Cridland

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een korte of lange podcast?

Korte podcast

Voordelen

 • Een podcast van vijf á tien minuten heeft veel minder voorbereidingstijd nodig.
 • Je kan je doelgroep bijpraten in korte updates.
 • De luisteraar kan snel beoordelen of de podcast interessant is.

Nadelen

 • Ze bevatten vaak oppervlakkige informatie, omdat je niet de diepte in kunt gaan.
 • De luisteraar verwacht vaker een nieuwe aflevering.
 • In een korte podcast kan je minder persoonlijkheid kwijt, waardoor de luisteraar zich minder verbonden voelt.
Lange podcast

Voordelen

 • Luisteraars kunnen zich verbonden voelen met de podcast en de host en daarmee bouw je een waardevolle relatie op.
 • Je kan echt de diepte ingaan tijdens interviews en gesprekken.
 • Eens in de twee weken uploaden is vaak voldoende.

Nadelen

 • Niet iedereen heeft de tijd om naar een lange podcast te luisteren.
 • Met een lange podcast is het moeilijk om gestructureerd te blijven, waardoor je podcast sneller warrig wordt.
 • Er is veel voorbereidingstijd nodig voor een lange podcast.

Hoe lang je podcast ook wordt, hanteer altijd de vuistregel ‘kwaliteit over kwantiteit’. De tijd van je luisteraar is kostbaar en je wilt iedere minuut boeiend houden, zodat je luisteraar blijft luisteren naar jouw podcast.

Audiohuis als audiopartner

Overweeg je ook podcasts op te nemen in jouw audio content strategie? Audiohuis zorgt voor de totaalproductie van jouw podcast waarbij wij helpen met het voorbereiden, scripten en organiseren, en indien gewenst, distributie. Samen zoeken we naar het verhaal, de stemmen en de muziek die jouw merkidentiteit versterken. Neem contact met ons op voor vragen of een oriënterend gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Volg ons op socials