Audiohuis

NieuwsTips voor het maken van je eerste podcast
Podcast via Pexels

Tips voor het maken van je eerste podcast

Jeuken je handen om een eigen podcast te maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij geven je een aantal tips voor een goede start.

Begin met een concept

Een podcast begint bij een idee. Je hebt vast al in je hoofd welk verhaal je wil vertellen, en aan wie je dat verhaal wil vertellen. Schrijf alles op en maak een concept van hoe de podcast wordt opgebouwd. Tip: in 2024 groeit de behoefte naar niche-podcasts. Probeer je concept voor zo’n specifiek mogelijke doelgroep of over een zo specifiek mogelijk onderwerp te schrijven. Dat kan uiteindelijk helpen om bijvoorbeeld makkelijker een sponsor te vinden, om je podcast te kunnen financieren.

Goede apparatuur

Als het concept voor je podcast staat, is het tijd om na te denken over de juiste apparatuur. Naast de inhoud van de podcast, wil je natuurlijk ook de best mogelijke luisterkwaliteit voor je luisteraars creëren. Zorg ten eerste voor een goede microfoon. De makkelijkste manier om beter geluid te krijgen, is door middel van een USB-microfoon. Deze kan bijvoorbeeld in de USB-uitgang van je laptop en is er in verschillende prijscategorieën. Ten tweede is een opname- en nabewerkingsoftware van belang. Je kunt je podcast opnemen met de gratis software Audacity of Reaper. Nabewerken kan bijvoorbeeld in de gratis Anchor-app voor je smartphone of tablet, maar er zijn ook veel betaalde nabewerkings-programma’s zoals Acoustica en Ableton Live. Wil je het iets professioneler aanpakken? Denk dan aan software als ProTools, waarin je zowel kan opnemen, editen en afmixen.

Strategie

Naast een concept en apparatuur is het goed om alvast na te denken over de strategie van je podcast. Je hebt een aansprekende thumbnail nodig, maar ook een herkenbare intro, zodat mensen weten wat ze van je podcast kunnen verwachten. Als je een uploadschema hanteert, weten luisteraars wanneer ze terug kunnen komen voor een nieuwe aflevering en zijn ze sneller geneigd je te volgen. Denk ook na over wáár je je podcast wil publiceren. Wil je dit op één of meerdere plekken? Op meerdere plekken te vinden zijn heeft een positief effect op het aantal streams.

Starten maar!

Het concept is klaar, de apparatuur is aangeschaft en je hebt zelfs al een strategie voor je podcast. Nu is het tijd om te starten met het opnemen van de eerste (of meerdere) aflevering(en). Een pilot aflevering draaien is een goede manier om bij je publiek te testen of de podcast een succes is. Verder kan het ook helpen om meerdere afleveringen in één keer te uploaden, zodat luisteraars naar je podcast blijven luisteren.

Podcast promoten

Je podcast is klaar! En nu? In dit artikel leggen we uit hoe je het beste je podcast kunt promoten.

Audiohuis als audiopartner

Overweeg je ook podcasts op te nemen in jouw audio content strategie? Audiohuis zorgt voor de totaalproductie van jouw podcast waarbij wij helpen met het voorbereiden, scripten en organiseren, en indien gewenst, distributie. Samen zoeken we naar het verhaal, de stemmen en de muziek die jouw merkidentiteit versterken. Neem contact met ons op voor vragen of een oriënterend gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials