Audiohuis

NieuwsHoe verbeter je de audiokwaliteit van je podcast?

Hoe verbeter je de audiokwaliteit van je podcast?

Een hoge audiokwaliteit is van groot belang voor je podcast. Luisteraars haken af als de kwaliteit niet in orde is; denk aan gekraak, achtergrondruis, echo’s of slecht op elkaar afgestelde stemmen. Met de volgende tips zorg je dat jouw audiokwaliteit in orde is.

Zorg voor goede opnameapparatuur

Het ligt voor de hand, maar een goede audiokwaliteit begint bij de juiste apparatuur. Wat je nodig hebt is een recorder/podcastmengpaneel, een goede microfoon (of meerdere, als je gasten uitnodigt) en een of meerdere koptelefoons. Afhankelijk van je budget kun je apparatuur aanschaffen met diverse kwaliteiten. Je kunt ook denken aan het huren van apparatuur óf je podcast opnemen in de studio van Audiohuis. Bezoek onze site voor meer informatie.

Neem je podcast op in een goede akoestiek

Idealiter neem je de podcast op in een studio met een goede akoestiek. Heb je geen studio ter beschikking, zorg dan in ieder geval dat je harde oppervlaktes als glas en beton vermijdt. Deze materialen weerkaatsen geluid en dit kan een echo-effect veroorzaken. Materialen die wél geschikt zijn voor opnames, zijn tapijt of schuim, want dit absorbeert geluid. Ook belangrijk: sluit alle ramen en deuren, zet machines die geluid maken uit én vergeet niet je telefoon op vliegtuigstand te zetten!

Draag een koptelefoon tijdens de opnames

Het klinkt misschien gek, maar ook een koptelefoon draagt bij aan een goede audiokwaliteit. Hierdoor hoor je tijdens de opnames of het volume te hard of te zacht staat en of het volume van de gasten goed op elkaar af is gesteld. Je kunt het zelfs horen als de gast te ver van de microfoon vandaan zit. Het is makkelijker om dit soort dingen vóór de opnames op te lossen dan het achteraf recht te trekken in de edits.

Edits

Mochten er tóch nog wat geluidjes aan de voorkant zijn doorgeslipt, kan je dit waarschijnlijk nog oplossen tijdens het editen. Zo kan je storende kuchjes, smakjes, versprekingen en fouten er uitknippen. Ook kun je het volume, als nodig, nog rechttrekken. Hoor je een echo in je podcast? Dan is er een grote kans dat de sporen van de verschillende gasten niet gelijk lopen. Al dit soort verstoringen kunnen er voor zorgen dat je luisteraar afhaakt, dus zorg dat je podcast clean klinkt.

Afmixen

Na het editen is het tijd voor het afmixen. Dit is de laatste stap in het proces waarin je je podcast nog net iets mooier kan laten klinken. “Met muziek en sound design kun je de focus van de luisteraar sturen”, aldus sound designer Gijs Friesen. Dat stemmen goed klinken is volgens hem een basisvereiste. Vanuit daar kun je meerwaarde toevoegen aan je podcast door te spelen met geluidseffecten en de muziek perfect te laten aansluiten op het ritme waarin iemand praat. Lees hier het volledige artikel waarin Gijs Friesen uitlegt wat afmixen precies inhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials