Audiohuis

NieuwsHoe promoot ik mijn podcast het beste op social media?

Hoe promoot ik mijn podcast het beste op social media?

In het artikel ‘Hoe promoot je een nieuwe podcast(reeks)’ hadden we het al kort over het promoten van een podcast op social media. In dit artikel gaan we daar verder op in.

Social media speelt namelijk een steeds grotere rol in het verspreiden van podcasts. Zo zie je dat populaire podcasts eigen social media kanalen hebben, waar ze actief hun content verspreiden om meer bereik te genereren. Ook starten steeds meer social media influencers een eigen podcast (denk aan Lightless Lounge van Nikkie de Jager of Samen Uit Samen Thuis van Mascha Feoktistova). De cross-over tussen podcast en social media wordt steeds groter. Dus dit is een interessante hoek om je verder in te verdiepen voor een succesvolle podcast.

De beste manier om je podcast op social media te promoten:

Kies het juiste platform

Afhankelijk van je doelgroep kies je het juiste social media platform om je podcast op te promoten. Heb je een relatief jonge doelgroep? Dan is Instagram waarschijnlijk geschikt. Ook zou je aan TikTok kunnen denken. Is je doelgroep relatief ouder en gaat je podcast over een algemener onderwerp? Dan zou LinkedIn voor jouw podcast het geschikte platform kunnen zijn. Door het juiste platform te kiezen, bereik je op de meest effectieve manier jouw doelgroep.

Aantrekkelijke vormgeving

Maak templates met een aantrekkelijke vormgeving, zodat je content er consistent uit ziet. Zorg voor korte videosnippets met een omslag waarmee je volgers worden geprikkeld om verder te kijken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een korte, maar pakkende quote uit de snippet op de omslag te zetten. Zorg daarbij voor ondertiteling onder je videosnippen. Veel mensen scrollen door hun tijdlijn met het geluid uit, en missen zo de inhoud van je content. Door subtitels toe te voegen, trek je de aandacht van deze mensen én blijven ze langer bij je content stilstaan. Heb je geen videobeelden? Kies dan voor voicememo’s of een mooie foto, waarop je een pakkende quote kunt delen.

Hashtags

Als je een nieuwe post gaat plaatsen, is het verstandig om hashtags te gebruiken. Door de juiste hashtags te gebruiken, kan jouw doelgroep je beter vinden. Het is belangrijk om de hashtags zo specifiek mogelijk te maken. Maak je een podcast over politiek? Dan is de hashtag #Politiek waarschijnlijk te breed. Over welke partij heb je het? Welke onderwerpen komen aan bod? Probeer deze onderwerpen te gebruiken als hashtag.

Ook kun je in je podcast een hashtag delen, waarmee je luisteraar zélf op social media kan posten, zoals je vaak ziet gebeuren op Twitter. Heet jouw podcast bijvoorbeeld De Politieke Agenda? Laat je luisteraars content op social media delen met de #DePolitiekeAgenda.

Influencers uitnodigen

Denk bij het uitnodigen van eventuele gasten aan social media influencers. Deze hebben vaak een groot bereik op social media. Vergeet dus bij het delen van je podcast op social media vooral niet om hen te taggen of uit te nodigen als bijdrager. Op deze manier kun je het netwerk van je gast inzetten voor een groter bereik.

Adverteren

Als er een budget beschikbaar is, kun je advertenteren met je social media content. Op Facebook kan je zowel voor Facebook als Instagram adverteren via Facebook Business Manager. Je kan hierin per social media post bepalen wat je budget is, hoe lang je de advertentie wil inzetten, wat de doelgroep van je content is en waar ze de content te zien krijgen. Door een advertentie in te zetten op social media, weet je zeker dat je de juiste doelgroep bereikt, en vergroot je je huidige doelgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials