Audiohuis

NieuwsHoe promoot je een nieuwe podcast(reeks)?

Hoe promoot je een nieuwe podcast(reeks)?

Na het bedenken van een concept, schrijven van een script,  opnemen van boeiende gesprekken, puzzelen met de montage en als kers op de taart het geheel afmixen, is je podcast klaar voor publicatie. Maar hoe nu verder? Hoe bereik je luisteraars?

SEO

Optimaliseer de vindbaarheid van je podcast voor zoekmachines via search engine optimization (SEO). Zorg dat de titel, beschrijving en de tags van de podcast relevante zoektermen bevatten waar jouw doelgroep naar zoekt. Hierdoor vinden luisteraars jouw podcast sneller en makkelijker

Streamingdiensten

Bied je podcast aan via meerdere streamingdiensten. Luisteraars verspreiden zich over diensten als Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts. Als je overal te vinden bent, zie je dit terug in een verhoogd aantal streams.

Lees ook: Podcasttrends die we in 2024 in de gaten moeten houden

Vast uploadschema

Zorg voor een vast ritme in het uploaden van je podcast. Dit is prettig voor luisteraars omdat zij hierdoor een luisterroutine kunnen opbouwen omdat zij weten wanneer een nieuwe aflevering wordt gepubliceerd. Verder wordt het aangeraden om met minstens twee afleveringen live te gaan zodat de luisteraar alvast door kan luisteren en geneigd is dit te blijven doen.

Social Media

Een populaire manier om podcasts te promoten is via social media. Zorg voor korte video snippets, audioquotes of fotos in actie of achter de schermen die makkelijk te delen zijn. Vergeet vooral bekende gasten of hosts niet te taggen of uit te nodigen als bijdrager; zo zet je hun netwerk in voor een groter bereik.

Abonneren en reviews

Vraag aan je luisteraars of ze zich willen abonneren op jouw podcast, of je podcast willen volgen. De snelste manier om hoger in de hitlijsten te komen, is een groeiend aantal abonnees. Voorbeeld: om in de belangrijkste categorie in Apple Podcasts bovenaan te komen, heb je op één dag een paar honderd nieuwe abonnees nodig. Je kan je luisteraars ook vragen om een (positieve) review achter te laten. Dit speelt geen directe rol om in de hitlijsten te komen, maar laat wel zien hoe de podcasts wordt gewaardeerd door de luisteraars.

Adverteren

Wil je je bereik nog meer vergroten? Denk dan aan betaalde advertenties. Via social media, radio maar ook in de verschillende podcastapps, kun je jouw podcast promoten. Let op: het verschilt per kanaal hoe specifiek je kan adverteren op je doelgroep. Wil je je podcast promoten via het podcastnetwerk van Audiohuis? Neem contact met ons op om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Volg ons op socials